Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Många frågetecken kring Abaaouds död

Det finns uppgifter om att Abdelhamid Abaaoud ska ha dödats i polisräden mot lägenheten i Saint-Denis. Men det är ännu oklart.
Abdelhamid Abaaoud pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris i fredags.
Här är huset där Abdelhamid Abaaoud ska ha befunnit sig. Flera personer dog, bland annat en kvinna som sprängde sig själv med ett bombbälte. Hon uppges vara kusin till Abaaoud. Foto: Pierre Suu
Polis ska ha skjutit 5000 skott mot lägenheten. Foto: Pierre Suu

Frågetecknen om vad som har hänt med Abdelhamid Abaaoud, som pekas ut som hjärnan bakom Parisattackerna, växer.

Under onsdagen rapporterade Washington Post att Abaaoud dödades i samband med polisens gryningsräd mot en lägenhet - men uppgifterna har inte bekräftats.

Nu ska man analysera DNA för att fastställa om Abaaoud dödades i attacken, uppger CNN.

Under onsdagsmorgonen genomförde polisen en massiv insats i Parisförorten Saint Denis. Ett hundratal poliser stormade under gryningsräden en lägenhet som uppgavs vara ett tillhåll för misstänkta terrorister.

Det fanns uppgifter om att Abdelhamid Abaaoud, som pekas ut som hjärnan bakom terrorattackerna i Paris som dödade 129 personer, fanns i lägenheten. Även Salah Abdeslam, som misstänks för terrordåden och jagas världen över skulle befinna sig där. Dessutom misstänkte polisen att den nionde terroristen, vars identitet inte är känd, också skulle vara på samma plats.

De döda personernas identiteter inte kända

Räden pågick under nära sju timmar och slutade med att två personer dödades och åtta greps. Men det råder fortfarande oklarheter kring identiteterna på de som dödades.

– Vi kan inte ge ett exakt antal på personerna som dog, inte heller deras identiteter, men det är minst två personer, sa François Molins på en presskonferens efter insatsens avslutande.

Molins sa att det fanns tecken som tydde på att de som befann sig i lägenheten planerade ett nytt terrordåd. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters planerade de ett attentat mot Paris finanskvarter.

På onsdagseftermiddagen spreds nyheten om att Abdel­hamid Abaaoud var död över världen. Uppgifterna kommer från tidningen Washington Post som hänvisar till två källor inom den franska underrättelsetjänsten.

Men det råder fortfarande stor oklarhet kring om den utpekade hjärnan bakom terrorattackerna i Paris verkligen befann sig i lägenheten när den stormades.

Intensivt spaningsarbete i Paris

Polisens gryningsräd föranleddes av ett intensivt spaningsarbete där man bland annat hade avlyssnat telefoner. Av detta fick man uppgifter om att en släkting till Abdel­hamid Abaaoud befann sig i lägenheten som sedan stormades.

Men polisen mötte kraftigt motstånd. Grannar har rapporterat om att man hörde skottlossning och explosioner i över en timme från platsen. CNN skriver att det avlossades över 5000 skott i samband med insatsen.

Under insatsen sprängde en kvinna med en bombväst sig själv luften. Enligt källor som BBC refererar till ska kvinnan vara en kusin till Abdel­hamid Abaaoud.

I samband med explosionen ska byggnaden ha skadats. Poliser från de specialstyrkor som deltog i operationen uppger för BBC att drönare och robotar med kameror försökte ta bilder in i lägenheten men att detta misslyckats på grund av för mycket skräp till följd av explosionerna.

Enligt polisen Jean-Michel Fauverge, som har pratat med den franska tidningen Le Figaro och som BBC refererar till, ska golvet i lägenheten kollapsat och en av de döda kropparna ha fallit från den tredje till den första våningen inne i huset.

– Kroppen var sargad, förmodligen av granatsplitter, den var inte igenkännbar, säger han till le Figaro och fortsätter:

– Andra personer var i trappan, två män gömde sig under filar och allt de kunde hitta, vi grep dem.

Nu ska polisen analysera DNA från de döda kropparna för att fastställa identiteten, uppger CNN. Enligt åklagaren Molin ska varken Abdel­hamid Abaaoud eller Salah Abdeslam finnas bland de gripna personerna.

Abdelhamid Abaaoud har pekats ut som en nyckelperson inom IS. BBC skriver att han lyckades fly till Syrien efter en polisinsats i Belgien. Under skydd av terrororganisationen har han lyckats röra sig mellan Syrien och Europa utan att bli upptäckt.