Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många dog i explosion
på station i Ryssland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Twitter.com

Här är bilderna från en övervakningskamera som visar explosionen i Volgograd.

16 personer har avlidit under söndagen i ett förmodat terrorattentat som en kvinnlig självmordsbombare misstänks ligga bakom, enligt ryska officiella källor. Samtidigt har en odetonerad granat nu hittats i stationen.

"Hemskt terrorattentat i Ryssland i dag", skriver utrikesministern Carl Bildt på Twitter.

Den misstänkte självmordsbombaren har nu identifierats som Oksana Aslanova, enligt Russia Today.

Än en gång har miljonstaden Volgograd utsatts för en dödlig bombattack. Tidigare i höstas slog en självmordsbombare till på en buss, då sju personer miste livet. På söndagen hände det igen. Denna gång exploderade en bomb på centralstationen i Volgograd.

Enligt AP uppger myndigheterna att 16 personer dödats och man räknar till ett 30-tal skadade. Det är den dödligaste attacken i området på tre år.

Nu beskriver engelskspråkiga tidningen The Moscow News smällen som en terrorattack.

En källa säger till nyhetsbyrån Interfax att det var en bomb, och att denna utlöstes vid de metalldetektorer alla måste gå igenom för att komma in på stationen.

– Människor låg på marken, skrek och ropade efter hjälp. Jag hjälpte till med att bära ut en polisman vars huvud och ansikte var täckta av blod. Han kunde inte tala, sade vittnet Alexander Kobljakov till en rysk tv-station, rapporterar Reuters.

Enligt Russia Today har självmordsbombaren identifierats som Oksana Aslanova. Hon ska ha varit efterlyst sedan juni 2012. Tv-stationen NTV rapporterar, enligt Dagbladet, att hon var väninna med Naida Asijalova, 26, som stod bakom terrorattentatet mot en busshållplats i Volgograd i oktober.

"Hörde en stor smäll"

Vladimir Markin, talesman för den mäktiga utredningskommissionen SKR i Moskva, säger till ryska medier att en kvinnlig självmordsbombare verkar ligga bakom händelsen, skriver TT. Och under eftermiddagen hittades ett sargat människohuvud, som tros vara från självmordsbombaren, något som en poliskälla uppger, kommer att göra det möjligt att identifiera kvinnan. Men ingen terrorgrupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken.

– Vi hörde en stor smäll bakom oss, såg ett starkt ljus och föll ner på golvet, säger Svetlana Demchenko, boende i området, till nyhetsbyrån ITAR-Tass.

Men det kunde ha varit värre. En odetonerad granat har också hittats i stationen som nu tas om hand av bombtekniker, skriver TT.

– Uppenbarligen kunde det ha blivit mycket större förluster om det inte varit för det säkerhetssystem som förhindrade självmordsbombaren från att ta sig förbi metalldetektorn in i väntrummet, där det var fullt av passagerare, säger utredningskommissionens talesman Vladimir Markin till Interfax.

"Tankar till familjerna"

Och strax efter explosionen kommenterade Carl Bildt attentat på Twitter.

"Hemskt terrorattentat i Volgograd i Ryssland i dag. Många döda. Våra tankar går ut till familjerna och släktingarna", skriver han.

Av bilder på Twitter att döma skedde explosionen vid eller nära den pampiga stationsbyggnadens ingång vid lunchtid på söndagen. Volgograd ligger i norra delen av Kaukasus, ett område nära våldsdrabbade Tjetjenien, 650 kilometer nordost om OS-staden Sotji.

– Människor låg på marken, skrek och ropade efter hjälp. Jag hjälpte till med att bära ut en polisman vars huvud och ansikte var täckta av blod. Han kunde inte tala, sade vittnet Alexander Kobljakov till en rysk tv-station, rapporterar Reuters.

President Vladimir Putins talesperson uppgav att presidenten har beordrat alla myndigheter i rättskedjan att vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla säkerheten, rapporterar Reuters.

En federal polistalesperson sade att landets tåg- och busstationer samt flygplatser ska få mer säkerhetspersonal och hårdare kontroller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.