Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många barn skadade i svår tågkrasch

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En stor räddningsstyrka arbetar på olycksplatsen med att ta hand om skadade.
Foto: LARS

Ett godståg och ett lokaltåg kolliderade på järnvägsstationen i Hok utanför Vaggeryd vid lunchtid på måndagen. 

Ett 20-tal passagerare samt förarna skadades och fördes till sjukhus. Bland de drabbade fanns flera barn.

Flera utredningar kommer att granska måndagens tågolyckan. Olyckan inträffade vid lunchtid på järnvägsstationen i Hok, öster om Vaggeryd. Persontåget var ett av de så kallade Krösatågen, som körs av BK Tåg. Det hade stannat vid den obemannade perrongen i Hok för att släppa av och på passagerare klockan 11.30. Tåget var på väg från Nässjö till Halmstad på den enkelspåriga järnvägen.  Ett godståg med tomma vagnar, på väg åt motsatt håll, kom körandes runt en krök in mot stationen. Det hann inte stanna i tid, utan rände rakt in i persontåget. Smällen blev kraftig. Persontåget blev intryckt i fronten och flyttades över 25 meter.

Låg kvar i tåget  assagerarna kastades runt inne i vagnen.  - Som tur var blev ingen fastklämd. Några tog sig ur tåget på egen hand. Andra, som var mer allvarligt skadade, låg kvar inne i tåget när vi kom dit. En del blödde och hade sänkt medvetandegrad. Det var kaotiskt i början, när vi inte var så många, men vi blev snabbt tillräckligt med räddningspersonal, säger Fredrik Björnberg, informationsbefäl vid räddningstjänsten i Vaggeryd, till TT.  Alla passagerarna och tågpersonalen, sammanlagt 25 personer, fördes till sjukhus i Eksjö, Jönköping, Värnamo och Ljungby samt till vårdcentraler i Vaggeryd, Värnamo och Nässjö.

Flera barn skadade  Sex av de skadade bedömdes av läkare vara allvarligt skadade, dock inte livshotande. Det handlade bland annat om skador i buken och huvudet. Övriga hade lindriga skador och/eller chockskador. Förarna var chockskadade. Bland de skadade fanns flera barn.  På den drabbade järnvägssträckan finns inget automatiskt stoppsystem. Det är Banverkets tågklarerare som ger grönt ljus åt förarna.  - Allt bygger på manuella rutiner. Tågklarerare i Nässjö och Vaggeryd ska säkerställa att det bara finns ett tåg på sträckan. Vad som har gått fel här vet vi inte. Det är oerhört allvarligt och en svart dag för oss, säger Jan-Åke Bergmark, chef för Banverkets södra trafikdistrikt.  Representanter från Statens haverikommission åkte på måndagen till Hok för att inleda en utredning om olyckan.  - Vi kommer bland annat att titta på tågtrafikens organisation, personalens utbildning, och hur regler och rutiner delges, säger kommissionens generaldirektör Lena Svenaeus till TT.  Både Banverket och Green Cargo, som körde godståget, har också meddelat att de kommer att göra utredningar av olyckan.  Tidtabellbyte  En omständighet som kan ha bidragit till kollisionen lyfts fram av Ove Andersson, chef för Järnvägsinspektionen. Han påpekar att det var tidtabellskifte på söndagen.  Enligt Banverket har persontåget som krockade inte tidigare gått den tiden på vardagar. Det har endast gått på lördagar.  - Det är ett nytt tågläge från och med den nya tidtabellen. Men våra säkerhetsrutiner ska klara ett tidtabellbyte, säger Bergmark.  Ungefär 25 brandmän från fyra räddningstjänster, 15 ambulanser, åtta poliser och två sjukvårdsgrupper med läkare och sjuksköterskor deltog i räddningsarbetet.  Tågen förbi Hok kommer att vara inställda i minst två dagar.

FAKTA

Omkomna och skadade passagerare i tågolyckor
Antalet omkomna och skadade passagerare i tågolyckor har minskat under senare år.
Siffrorna berör endast passagerare ombord på tågen och inte människor som skadas eller omkommer när de blir påkörda av ett tåg:
Under 1970-talet omkom 66 personer och 169 skadades.
Under 1980-talet omkom 47 och 293 skadades.
Under 1990-talet omkom 10 och 61 skadades.

Under åren 2000 till 2002 omkom inga passagerare, men två skadades.


Här är några exempel på allvarliga tågolyckor under senare år:
Sköldinge, 1990.
Ett tåg spårade ur.
Två passagerare dödades och 53 skadades.
Lerum, 1987.
Två tåg kolliderade och nio personer omkom, varav sex var passagerare.
Dessutom skadades 130 personer.
Stöde, 1987.
Ett lok med ytterligare ett lok på släp krockade med ett passagerartåg.
En passagerare omkom och fem skadades.
Hinsnoret-Ornäs, 1980.
Två tåg kolliderar och elva personer omkommer och över 60 skadas.

Den värsta tågkatastrofen hittills i Sverige, sett till antalet omkomna, inträffade 1918 i Getå norr om Norrköping.
Då omkom 41 personer och lika många skadades när ett tåg störtade ned för en brant.
Orsaken var att banvallen försvagats efter ett häftigt regnväder.

Källa: Banverket

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.