Flera utredningar kommer att granska måndagens tågolyckan. Olyckan inträffade vid lunchtid på järnvägsstationen i Hok, öster om Vaggeryd. Persontåget var ett av de så kallade Krösatågen, som körs av BK Tåg. Det hade stannat vid den obemannade perrongen i Hok för att släppa av och på passagerare klockan 11.30. Tåget var på väg från Nässjö till Halmstad på den enkelspåriga järnvägen. Ett godståg med tomma vagnar, på väg åt motsatt håll, kom körandes runt en krök in mot stationen. Det hann inte stanna i tid, utan rände rakt in i persontåget. Smällen blev kraftig. Persontåget blev intryckt i fronten och flyttades över 25 meter.
Låg kvar i tåget assagerarna kastades runt inne i vagnen. - Som tur var blev ingen fastklämd. Några tog sig ur tåget på egen hand. Andra, som var mer allvarligt skadade, låg kvar inne i tåget när vi kom dit. En del blödde och hade sänkt medvetandegrad. Det var kaotiskt i början, när vi inte var så många, men vi blev snabbt tillräckligt med räddningspersonal, säger Fredrik Björnberg, informationsbefäl vid räddningstjänsten i Vaggeryd, till TT. Alla passagerarna och tågpersonalen, sammanlagt 25 personer, fördes till sjukhus i Eksjö, Jönköping, Värnamo och Ljungby samt till vårdcentraler i Vaggeryd, Värnamo och Nässjö.
Flera barn skadade Sex av de skadade bedömdes av läkare vara allvarligt skadade, dock inte livshotande. Det handlade bland annat om skador i buken och huvudet. Övriga hade lindriga skador och/eller chockskador. Förarna var chockskadade. Bland de skadade fanns flera barn. På den drabbade järnvägssträckan finns inget automatiskt stoppsystem. Det är Banverkets tågklarerare som ger grönt ljus åt förarna. - Allt bygger på manuella rutiner. Tågklarerare i Nässjö och Vaggeryd ska säkerställa att det bara finns ett tåg på sträckan. Vad som har gått fel här vet vi inte. Det är oerhört allvarligt och en svart dag för oss, säger Jan-Åke Bergmark, chef för Banverkets södra trafikdistrikt. Representanter från Statens haverikommission åkte på måndagen till Hok för att inleda en utredning om olyckan. - Vi kommer bland annat att titta på tågtrafikens organisation, personalens utbildning, och hur regler och rutiner delges, säger kommissionens generaldirektör Lena Svenaeus till TT. Både Banverket och Green Cargo, som körde godståget, har också meddelat att de kommer att göra utredningar av olyckan. Tidtabellbyte En omständighet som kan ha bidragit till kollisionen lyfts fram av Ove Andersson, chef för Järnvägsinspektionen. Han påpekar att det var tidtabellskifte på söndagen. Enligt Banverket har persontåget som krockade inte tidigare gått den tiden på vardagar. Det har endast gått på lördagar. - Det är ett nytt tågläge från och med den nya tidtabellen. Men våra säkerhetsrutiner ska klara ett tidtabellbyte, säger Bergmark. Ungefär 25 brandmän från fyra räddningstjänster, 15 ambulanser, åtta poliser och två sjukvårdsgrupper med läkare och sjuksköterskor deltog i räddningsarbetet. Tågen förbi Hok kommer att vara inställda i minst två dagar.