TRUBBEL I PARADISET. Den thailändska ön Koh Nang Yuan, nära Koh Tao, är en underbar plats med vackra stränder. Men i det kristallklara vattnet kan kubmaneterna lura. Foto: PANTHERMEDIA
TRUBBEL I PARADISET. Den thailändska ön Koh Nang Yuan, nära Koh Tao, är en underbar plats med vackra stränder. Men i det kristallklara vattnet kan kubmaneterna lura. Foto: PANTHERMEDIA

Maneter - den okända dödsfaran

Publicerad
Uppdaterad
Snart åker över 100 000 svenskar till Thailand på semester.
Nu oroar sig många för de dödliga kubmaneterna.
- Det behövs mer information från resebyråerna, säger Anne-Li Löfgren, vars mamma dog av en manetattack.
Den är helt genomskinlig och kan simma fort, uppemot fyra knop.
Blir du stungen så kan du inte röra dig efter fem minuter på grund av smärtorna.
Och efter en kvart kan du vara du död. De dödliga kubmaneterna är ett mysterium för forskarna.
De rapporterade dödsfallen ökar i Thailand - och försvaret mot dödsmaneterna är inte lika utvecklat som i Australien.
Ronny Löfgren försökte förgäves rädda sin fru Carina Löfgren efter en manetattack i januari i år. Det gick på sekunder från att maneten slöt sig om hennes ben till att Carina förlorade medvetandet och fick hjärtstillestånd.

Trivs bäst i grumligt vatten

- Pappa har varit i kontakt med ambassaden där nere för att försöka få till en ändring så att bättre information går ut till turisterna. Vi hade ju aldrig hört talas om att det ens fanns maneter som var dödliga innan det här hände mamma, säger Anne-Li Löfgren.
Man tror att nässeldjuret, Chironex Fleckeri, eller kubmaneter, är det djur som orsakat dödsfall bland svenska turister i Thailand.
Men eftersom djuret är så svårt att upptäcka är inte ens experterna helt säkra.
Kubmaneter är några av de giftigaste djuren som finns i vatten och de trivs som bäst när vattnet är grumligt eller precis har regnat.
- Är det många som badar samtidigt så finns det risk för att vattnet blir grumligare och då är maneterna svårare att upptäcka, Matz Berggren.

Ambulanser har motgift

De dödliga kubmaneterna finns främst i norra Australien, runt Indonesien och bort till Thailands östkust. Thailändska experter tror att det finns ett stort mörkertal av dödsfall.
- Det har inte funnits någon tradition av att rapportera dödsfallen hos lokalbefolkningen. Men efter att turister har avlidit har det även kommit in fler rapporter från thailändarna, säger Berggren.
I Australien har det endast avlidit ett 60-tal personer sedan 1800-talet. Ungefär lika många som tros avlida varje år i Indonesien.
- I norra Australien har alla ambulanser ett motgift och dessutom lägger de ut nät och samlar in maneterna med håvar.

Säkrare att bada ute i havet

Det är fortfarande inte vanligt att träffa på kubmaneter i Thailand.
Under regnperioden är risken störst men de kan förekomma året runt.
- Det är bäst att undvika riskfyllt vatten. Nära flodmynningar, när det har regnat och i grumligt vatten, säger Berggren.
- Är det många som badar samtidigt så finns det risk för att vattnet blir grumligare och då är maneterna svårare att upptäcka.
Att bada ute i havet är säkrare än vid kusten och att ha på sig kläder gör också att risken att skadas minskar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag