Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Måndagsrörelsen går igen – startas nu i Malmö

Amanda Wollstad är initiativtagare till Måndagsrörelsen i Malmö. Hon har tidigare varit fristående skribent på ledarsidan och sommarkrönikör på Kvällsposten.
Foto: Mayra Vidal / KVP
Måndagsmötena kommer att vara på Stortorget i Malmö där bland annat rådhuset ligger.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
För en tid sedan startade Måndagsrörelsen i Stockolm. På bilden talar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Gunnark Hökmark (M), som var med och startade den ursprungliga måndagsrörelsen.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varje måndag klockan 12 fylldes Norrmalmstorg med människor som samlades för att stå upp för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen.

Det började 1990 och pågick till balterna fick självständighet 1991.

Nu startas Måndagsrörelsen igen – i Malmö och för Ukraina

– Det är otroligt viktigt att vi samlas nu och att vi visar vårt stöd, säger initiativtagaren Amanda Wollstad.

För att visa stöd för Ukraina har Amanda Wollstad startat initiativet ”Måndagsrörelsen” i Malmö. Varje måndag klockan 12 kommer det vara en manifestation för Ukraina på Stortorget i Malmö med inbjudna talare. 

– Tanken är att det ska vara så brett som möjligt. Det är partipolitiskt obundet, sen är tanken att det ska vara lite politiker, företrädare från akademin, journalistiken och frivilligorganisationer som talar, säger Amanda Wollstad som är chefredaktör för den liberalkonservativa tidskriften Svensk Tidskrift. 

En rörelse som började på 90-talet

Måndagsrörelsen grundar sig i initiativet med samma namn från 90-talet. Då var det manifestation för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen på Norrmalmstorg i Stockholm varje måndag. Det pågick i över ett och ett halvt år ända till balterna blev självständiga. 

– Vi vill visa stöd för Ukraina, och det fortsätter vi med så länge Ukraina behöver stöd helt enkelt, säger hon. 

Det handlar också om att skicka en signal till det offentliga Sverige och regeringen. 

– Vi vill visa att det finns ett stort intresse och tryck för Ukrainafrågan, för att uppmuntra fortsatt stöd och politiskt samarbete. Att vi ska fortsätta med leveranser av vapen och förnödenheter, fortsätta ta en stark linje i våra europeiska samarbeten och fortsätta välkomna flyktingar, säger Amanda Wollstad. 

”Det är otroligt viktigt att vi samlas nu”

Det är viktigt att visa ukrainarna att resten av världen står bakom dem, tror Amanda Wollstad. Hon menar att vi står inför ett vägskäl där vi nu måste välja om vi ska leva under hot från en totalitär makt eller om vi ska stå upp för varandra, demokratin, freden och friheten. 

– Jag hoppas att folk kommer och att alla ska känna sig välkomna oavsett tidigare engagemang eller förkunskap. Vi välkomnar folk ur alla läger, det här är så mycket större än partipolitik och nationellt käbbel.

– Ukraina står inför ett existentiellt hot och den europeiska säkerhetsordningen står inför ett existentiellt hot. Det är otroligt viktigt att vi samlas nu och att vi visar vårt stöd, säger Amanda Wollstad. 

Talare på det första måndagsmötet blir Hans Wallmark, vice ordförande för riksdagens utrikespolitiska utskott.


Måndagsrörelsen

Måndagsrörelsen var en svensk opinionsrörelse för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen, med Gunnar Hökmark, Peeter Luksep, Håkan Holmberg och Andres Küng som initiativtagare. Man samlades till totalt sjuttionio offentliga opinionsmöten, varje måndag klockan 12, på Norrmalmstorg i Stockholm, från mars 1990 till september 1991, då balterna, efter Sovjetunionens kollaps i augusti samma år, lyckats få sin självständighet.


Vid sidan av de veckovisa måndagsmötena på Norrmalmstorg ägde månadsmöten som mest rum i femtio städer i Sverige år 1991, och mer regelbundet i trettio städer.


Under sin korta levnad fick måndagsrörelsen ett starkt genomslag i den svenska opinionen och initiativtagarna belönades senare med flera förtjänsttecken från de baltiska staterna som tack.


Källa: Lettlands ambassad i Stockholm. 


Allan Widman (L): ”Soldatens ärtsoppa innehåller allt du behöver”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.