Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Månadslönen hos Scania-partnern i Iran: 3000 kronor

Stefan Löfven besökte Scanias partner utanför Teheran under söndagen.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
En av de anställda på fabriken som Stefan Löfven besökte.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Scanias vd Henrik Henriksson på fabriken i Teheran.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Iran är ett av världens tio sämsta länder att arbeta i, enligt världsfacket IFS.

– Det är en väldigt, väldigt hård situation för de som vågar kliva fram och bli aktiva, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Men när Stefan Löfven, S, besökte Scanias partner utanför Teheran kunde han inte svara på vilka fackliga rättigheter de anställda har.

– Jag kan det inte i detalj. Jag vet att det inte är samma fackliga rättigheter som vi har hemma, säger statsministern.

Stefan Löfvens och Ann Lindes handelsresa till Iran för att sälja in svenska företag är över.

Besöket avrundades på ett fabriksgolv tio mil väster om Teheran, i industriområdet Caspian på söndagen.

Statsministern guidades runt i rekordfart hos Scandias samarbetspartner Mammut som tillverkar lastbilar.

Här tjänar en anställd från cirka 3 000 kronor i månaden, något mer än minimilön i Iran.

Har man gjort bra ifrån sig kan man belönas med en bonus och arbetsgivaren hjälper de anställda med mat som fisk, kyckling, ris och olja en eller ett par gånger i månaden.

Ändå är det knappt tillräckligt för att försörja en familj, i alla fall om du bor i storstan, enligt de personer Expressen talat med.

Stefan Löfven kom på besök hos Scanias partner utanför Teheran under söndagen.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

En komplicerad marknad

Efter att merparten av de ekonomiska sanktionerna mot Iran lyftes förra året i och med kärnteknikavtalet från 2015 ser svenska företag ett fönster för att göra affärer.

Men det är en komplicerad marknad att verka på med många fallgropar när det kommer till mänskliga rättigheter och ekonomi.

Enligt världsfacket IFS är Iran ett av världens tio sämsta länder att arbeta i.

Organisationen beskriver att oberoende fackföreningar är förbjudna och hur fredliga protester döms till hårda fängelsestraff.

Anders Ferbe, ordförande If Metall, var med på resan till Iran och har lyft frågan om fängslade företrädare med två ministrar.

– Det är inte omöjligt men ohyggligt svårt att skapa fria, oberoende fackföreningar. Det finns statligt styrda fackföreningar men de är vare sig fria eller oberoende. Vi har kontakt med en del fria, oberoende som har det väldigt tufft. Det finns aktiva som sitter fängslade för många år, säger Ferbe.

Löfven: "Jag kan det inte i detalj"

Statsminister Stefan Löfven, hade fram till att han blev partiledare 2012 Ferbes position som förbundsordförande för IF Metall.

Men han har inte koll på de anställdas rättigheter på fabriken i Teheran. Enligt fabriken finns det en facklig organisation knuten till staten.

Stefan Löfven på fabriksgolvet.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Känner du till hur man har rätt att organisera sig fackligt på den här arbetsplatsen och hur ser du på risken att hamna i fängelse?

– De har nationella regler här som de naturligtvis måste följa. Jag kan det inte i detalj. Jag vet att det inte är samma fackliga rättigheter som vi har hemma. Det är helt korrekt. Men det är också ett argument för att faktiskt ha den här kontakten, säger Löfven och fortsätter:

– Scania har ett högt anseende och ligger långt fram vad gäller Corporate social responsibility. De utvecklar det över hela världen och då är det bra att vi har ett svenskt företag som kan göra det här också.


LÄS MER: Löfven om Iranresan: "Bra att åka hit"


Just Scania är ett av de företag som aviserade affärer i mångmiljonklassen under besöket i Iran, där 19 svenska företag fanns representerade, ledda av EU- och handelsminister Ann Linde. Det handlar om uppemot 1 400 bussar till lokaltrafik runtom i landet.

Scanias vd Henrik Henriksson vill inte svara på hur han ser på att fackliga ledare fängslas.

Han säger att bolaget försöker föra ut "den svenska modellen" ute i världen och att det givit resultat just när det gäller fabriken vi befinner oss på. Men han medger också att man följer "de rättigheter och skyldigheter som finns i landet" även om grunden är de egna värderingarna.

– Här finns en organisation lokalt. Det viktiga är att det finns en bra dialog mellan de som jobbar i bolaget och ledningen. Det finns ett system på plats där man träffas varje månad plus tillträde till ledningen om det skulle vara något. Scania har folk på plats som kommer från vårt huvudkontor som ser till att vi följer våra värderingar och principer, säger Henriksson.

Scanias vd Henrik Henriksson.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Oro för utökade sanktioner

Scania omsätter totalt 100 miljarder och exporterar i dag omkring 3,5 miljarder till Iran och är redo att dubbla den summan.

Men det bygger på att man får igenom sin finansiering, ett problem för många företag som vill satsa i Iran, på grund av de sanktioner som fortfarande finns kvar - bland annat på grund av landets brott mot mänskliga rättigheter.

Samtidigt finns fortfarande en kraftig oro för utökade sanktioner från USA i och med Donald Trumps uppskruvade tonläge mot Iran efter landets provskjutning av en ny missil i början av februari.


LÄS MER: S-ministern: "Naturligtvis inte alls en bra situation"


Löfven tycker ändå inte att det är ett vågspel att uppmuntra svenska företag att investera i Iran.

– Sverige ska vara här. Det är jobb hemma som vi pratar om och det är viktigt för Irans utveckling, säger Löfven.

Statsministern lämnade Iran med regeringsplanet direkt efter besöket och summerade de två dagarna:

– Sverige har en bra relation med Iran, Sverige räknas. Vi har ett starkt varumärke, en bra relation, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.