Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man ville mörda sin fru – lejde svågern

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Två män har dömts till fängelse vid Luleå tingsrätt för mordplaner på en kvinna som var gift med den ena mannen och syster till den andre.
Foto: SVEN LINDWALL

Mannen trodde att hans fru var otrogen och sade åt sin svåger att mörda henne.

Men svågern kunde gripas utan att ha lyckats fullborda brottet.

Nu döms de båda männen till fem respektive fyra års fängelse.

En 35-årig syrisk man, bosatt i Nederländerna, misstänkte sin fru för att vara otrogen. Han kontaktade hennes båda bröder i Luleå och berättade att han hade beslutat att döda henne.

Bröderna åkte då ner till Nederländerna och hämtade sin syster. Hon flyttade in i den äldre broderns lägenhet. 

Men den yngre brodern hade, enligt domen i Luleå tingsrätt, övertygats av sin svåger om att han skulle utföra mordet på sin syster. 

Varningen från mamman 

Den 12 juni i år ringde den 20-årige mannen till sin mamma i Syrien. Efter samtalet ringde mamman till sin äldre son. Hon varnade honom för att hans lillebror var på väg hem till honom, beväpnad med kniv, och uppmanade honom att inte öppna dörren.

Den äldre brodern var på jobbet men begav sig genast hem vilket enligt tingsrätten sannolikt räddade systerns liv.

Den yngre brodern begav sig mycket riktigt hem till sin storebror med en kniv. Han hotade att döda storebroderns fru och barn om han inte överlämnade systern. Men den äldre brodern vägrade släppa in honom och ringde polisen.

Polisen grep den yngre brodern på platsen. Han döms nu till fyra års fängelse för förberedelse till mord, olaga hot och för att ha vandaliserat broderns bil vid gärningstillfället. Mannen, som är medborgare i Syrien, döms också till utvisning med förbud att återvända till Sverige före 2036.

Hans svåger i Nederländerna döms till fem års fängelse för anstiftan till förberedelse till mord.


Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.