Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Firande slutade med olycka – man träffad av flygplan

Utreds som framkallande av fara för annan

Mannen gav sin fru en flygtur i födelsedagspresent, men firandet slutade med en dramatisk olycka.

Han träffades av en flygplansvinge när det ultralätta planet med hustrun landade.

Mannen, som var avsvimmad nästan en timme, fördes med ambulanshelikopter från flygplatsen i Härjedalen till Mora lasarett.

En man i 75-årsåldern stod och filmade när det ultralätta planet landade på Härjeåsjöns flygplats utanför Sveg i Härjedalen på torsdagen. I planet satt hans jämnåriga hustru som fått flygturen i födelsedagspresent.

Mannen som stod på landningsbanan träffades av en flygplansvinge. Han fick skador på handen, revbenen och pannan – och var avsvimmad i 57 minuter, enligt polisen.

Piloten försökte väja

– Piloten upptäckte honom och försökte väja, men hann inte. Mannen träffades av en vinge. Det är oklart hur svåra skadorna är. Han var vid medvetande och talbar när transporterades i väg med helikopter, säger Michael Lundberg, jourhavande förundersökningsledare i polisområde Jämtland.

– Han stod på landningsbanan och kom uppenbarligen för nära. Han filmade flygturen som hans fru fått i present, säger han.

”Framkallande av fara” 

Polisen utreder olyckan som framkallande av fara för annan. Det skulle i så fall vara den skadade mannen som framkallat faran, enligt polisen. Ingen är delgiven misstanke om brott och den skadade mannen har inte kunnat höras.

Polisen fick larmet kl 11.16 på torsdagen.

– Det rör sig om en gräslandningsbana avsedd för ultralätta plan och glidflygplan. Vingen är klädd med duk så han träffades inte av en stålvinge, säger Michael Lundberg.
Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.