Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man till attack med yxa på tåg i Tyskland

Flera lokala medier rapporterar att mannen som gick till attack ska vara skjuten av polis.
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / AP TT NYHETSBYRÅN
En polisinsats, inklusive en helikopter, pågår enligt BBC i Heidingsfeld.
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Michael Probst / AP TT NYHETSBYRÅN

En 17-årig pojke beväpnad med yxa skadade minst tre passagerare på ett tåg i Tyskland innan han sköts ihjäl av polis.

Mannen ska ha haft en handmålad IS-flagga i sitt rum.

Nu har IS nyhetsorgan släppt en video med en person som påstås vara pojken på tåget.

Den unge afghanske flyktingen gick plötsligt till attack med yxa och kniv på tåget från Treuchtlingen till Würzburg på måndagskvällen.

25 personer fanns på tåget. Fyra personer skadades och 14 personer chockades.

– Några människor skadades svårt eller till och med livsfarligt, säger en polistalesman till den tyska nyhetssajten Focus Online.

Den tyska delstaten Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann bekräftar att gärningsmannen var en 17-årig afghansk pojke som hade kommit som ensamkommande flykting till Tyskland, rapporterar tyska medier.

Sköts när han flydde

17-åringen sköts ihjäl när han flydde från tåget, enligt polisen.

Motivet för hans attack är inte känt. Men 17-åringen ska ha haft en handgjord IS-flagga i sitt rum, rapporterar bland annat BBC. 

På tisdagen publicerade IS propagandaorgan en video där en pojke som påstås vara 17-åringen säger att han ska utföra ett självmordsdåd. Han säger också att IS kommer att attackera ”otrogna” i deras hem, byar och på flygplatser, skriver Reuters.

Polis söker bevis efter yxattacken på tåget.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

Terrororganisationen har i ett uttalande kallat pojken för sin ”krigare”, men Bayerns inrikesminister har inte velat spekulera kring motivet.

Fler attacker

I maj knivhögg en man som uppges ha ropat "Allahu akbar" ("Gud är stor" på arabiska) en människa till döds och skadade tre andra. Attacken ägde rum på en järnvägsstation när München. Angriparen togs in på mentalsjukhus och myndigheterna sade senare att man inte hittat några kopplingar till islamistisk extremism, skriver BBC.

På frågan om också attacken i går kväll hade islamistisk koppling svarade inrikesminister Herrmann att angriparen enligt ett vittne på tåget ropade "Allahu akbar" men uppgiften utreds.

Runt 154 000 afghaner kom till Tyskland 2015, skriver Guardian. Av dem sökte 32 000 asyl. Merparten av de afghanska migranterna är unga män.


Rättelse: I tidigare versioner av den här artikeln skrev vi att antalet skadade personer var fler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.