Hon var höggravid och på konferens på Åland när blodproppen plötsligt uppstod.
– Det var väldigt dramatiskt när jag åkte in till sjukhus. Jag visste inte vad som hade hänt. Man tänker: Ska jag dö nu? Ska ungen dö nu? Vad händer? Det var helt livsavgörande, säger Anna Kinberg Batra.
De hade nästan gett upp.
I fyra år hade de kämpat för att bli föräldrar. Och så plötsligt visade graviditetstestet två tydliga streck.
– Det var ju enormt. Det var en väldigt, väldigt lycklig dag. Det var ju mycket riktigt flera år som vi hade försökt och misslyckats. Då hinner man också börja tänka att det inte ska bli något, så det var ju fantastiskt, säger Anna Kinberg Batra.
Sex månader senare deltar hon i konferensen på Åland när livet plötsligt helt förändras.
– Jag låg på sjukhus i sammanlagt tre månader och var helt beroende av hjälp från sjukvården och från andra. Jag var tvungen att ge upp den här kontrollen man brukar ha. Jag är ju en sådan som brukar fixa och ha ordning på saker, få saker att fungera, och det går inte då. Livet tog helt över. Sen tog hon över. Jag åkte in sjuk utan barn och kom hem med en underbar liten dotter. Då får livet börja om på något sätt.
Läs Niklas Svenssons intervju med Jimmie Åkesson
Är det så du ser på det i dag, ett före och ett efter?
– Absolut, men man fattar nog inte det då. Det är ju dramatiskt att bara ligga ner på en akutmottagning och undra vad som ska hända. Men sen när jag väl var inlagd, då låg jag och ringde till de jag skulle ha möte med på måndagen och sa att vi får flytta på det några dagar. Men efter någon vecka eller två förstod jag att jag kommer ju inte tillbaka, kanske inte alls. Oj! Det är väldigt, väldigt stort att få en sådan där riktig smäll där livets ställs på ända. Först tror man att det är ett problem att man har möte på måndag, och man ska fixa det här som man har lovat, sen inser man att det är inte det viktigaste.
Händelsen har på många sätt präglat henne.
– Det blir inte alltid som man har tänkt sig, och det gäller ju verkligen livet självt. Man kan inte planera allting. Barn och familj blir då större än allt annat. Det andra får liksom vänta. Sen lär man sig med åren att det går ju.
När du låg där i sjukhussängen. Var det dödsångest du kände?
– När jag åkte in akut, då var jag faktiskt rädd och undrade vad som skulle hända. Men sen blev jag snabbt väldigt väl omhändertagen, så då var det mer att ligga och ha tråkigt, ha ont i bland och bli undersökt ofta, ha ont igen, och bli undersökt. Mest var det långtråkigt – och så kunde jag ligga och klappa på den här magen och se hur den växte, och se fram emot nästa steg i livet.
Prioriterar familjen
Nu har det gått tio år och er dotter är 10 år gammal. Både du och din make jobbar extremt mycket. Det är tidiga morgnar och sena kvällar. Hur får ni egentligen vardagspusslet att gå ihop?
– Det sliter väl alla familjer med tror jag. Vi har ju på sätt och vis lite speciella yrken båda två. Men det finns ju vanliga måndagar och skolavslutningar och sådant i vårt liv också, precis som i allt vardagsliv. Det som är svårt att prioritera är väl att träffa kompisar, faktiskt.

Hur känns det då?
– Vi jobbar mycket och prioriterar familjen. Det är fel tid att börja sjunga i kör eller någonting sådant, eller att måla som jag tycker är väldigt roligt. Det får bli i en annan del av livet. Nu gäller hon och familjen, och politiken. Det här är ju ett engagemang som både tar mycket energi och ger mycket energi. Så jag trivs väldigt bra med att satsa ordentligt på det här.
Hur jämställda är ni där hemma då, vem gör vad?
– Vi kämpar på båda två, tycker jag. Vi är väldigt jämställda. Förr var det ju så att en partiledare hade en partner som tog det mesta där hemma. Det gäller inte i vår familj.
Se hela intervjun med Anna Kinberg Batra här
Båda lagar mat och städar?
– Ja, jag skulle inte hinna med eller orka med det här, eller trivas, om jag inte hade en jämställd man. Det är ju roligare att ha familj och hem om man delar på det.
Ni har speciella yrken, som du var inne på. Ni har under lång tid varit offentliga personer, men ni ställer sällan upp på bild med er dotter. Är det ett medvetet beslut från er sida, och i så fall varför?
– Ja, det är det. För hon har inte bestämt att födas just hos oss och hon är inte en offentlig person. Hon ska få bestämma själv en dag om hon vill bli det. Det ska vara hennes beslut.
För några dagar sedan berättade Vänster-ledaren Jonas Sjöstedt att det händer att människor kommer fram och säger dumma saker när han är ute och går på stan med sina barn. Har det hänt dig också?
– Nästan aldrig. Folk är väldigt snälla, nyfikna. Det är alltid någon som kommer fram när man är och handlar eller så, men de flesta är väldigt snälla och kanske bara vill fråga någonting eller ta en bild eller så. Det känns som att de man möter omkring sig har respekt när man har familjen med sig, nästan jämnt. Det finns några undantag. När vi var och badade var det en som simmade fram och ville prata om skatterna, men det bad jag honom ta en annan dag – med kläderna på, haha.
Läs Niklas Svenssons intervju med Jonas Sjöstedt
Det har talats mycket i tonen i sociala medier. Hur tänker du dig att du ska skydda din dotter från allt som sägs på nätet, från näthat och det som skrivs om dig som partiledare?
– I vår familj så är både mamma och pappa offentliga personer, och det har vi varit hela vår dotters liv. Så hon är väldigt van vid, och hon vet att folk har en massa åsikter om både mamma och pappa – och det har de på grund av vad vi gör i jobbet. Det får inte komma hem till oss. Det tycker jag är viktigt. Jag har nog blivit mer mån om att skilja på världen i rollen och den privata sfären.
Enligt den senaste partisympatiundersökningen från Statistiska centralbyrån skulle Moderaterna få 22,8 procent om det vore val i dag. Det är en sämre siffra än i valet 2014, då ni förlorade regeringsmakten. Varför går det inte bättre?
– Vi ligger ju mycket riktigt kvar runt valresultatet. Det finns ett stort missnöje med regeringen och det finns en oro för att Sverige går åt fel håll. Men vi har inte visat tillräckligt väl än varför det är vi som svarar på det och ger ett bättre alternativ. Det har vi bara börjat med.
Många menar att Moderaterna under din ledning anpassat invandringspolitiken just på grund av Sverigedemokraternas framgångar. Ligger det något i det?
– Nej. Utan det gör vi utifrån vad som krävs för Sverige. Det finns ett antal områden som vi inte varit tillräckligt bra på. Det finns väljare som är besvikna på både Socialdemokraterna och på oss, och på andra partier. Jag tror inte alls att de har extrema åsikter, utan de är missnöjda med det som görs och det som har gjorts. Omprövningen av vår politik leder jag för att jag vill att vi ska bli bättre som land, ytterst. Jag vill kunna leda en regering och då måste den ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik så vi inte kommer tillbaka till en ohållbar situation.
Ska ompröva M:s politik
Politiken ska också omprövas när det gäller försvaret, skolan och jobben, enligt Kinberg Batra.
– Det är mitt jobb att ta fram bättre lösningar än vad vi hade förut, annars förtjänar vi ju inte att vinna valet.
Samtidigt är det väl så att flera av de saker som i dag är er politik är sådant som SD tidigare varit ensamma om att föra fram i motioner i riksdagen?
– De vill ju alltid minska invandringen och har alltid velat det, oavsett hur stor den har varit. Jag leder en omprövning av vår migrationspolitik så att den är långsiktigt hållbar, så att vi kan vara ett öppet land som man kan komma till som expert och som man kan söka asyl till om man måste fly. Det utgår inte från något parti, utan från hur Sverige funkar i dag.
Läs Niklas Svensson intervju med Ebba Busch Thor
KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att alliansen snarast borde gå fram med en gemensam budget. Men hon har inte med sig er andra. Varför då?
– För att ska man regera måste man ju veta vad man ska göra varje dag, hela tiden. Att vinna en omröstning en dag i riksdagen är en sak, men att regera ett land kräver ju att man kan fatta tusentals beslut året runt, och få igenom sin politik i riksdagen inom många områden. Det har vi inte förutsättningar för nu eftersom vi förlorade valet. Det är därför vi måste vinna större förtroende först för att kunna regera bättre sen.

Vore det ansvarslöst av dig som oppositionsledare att nu göra allt du kan för att fälla Stefan Löfven?
– Jag vill ta hans jobb. Och då är vägen dit att förtjäna större förtroende. Men det betyder inte att jag sitter på avbytarbänken i fyra år. Det är ju Stefan Löfven som ansvarar inför riksdagen, inte tvärtom. Om regeringen inte följer riksdagsbeslut så kommer vi att kritisera det mycket, och då finns också instrument man kan använda. Men det är ju fortfarande så att alliansen förlorade valet och är mindre, och det är alltså därför vi inte regerar. Det är ju liksom grundproblemet.
Vilka händelser under det här året har påverkat dig mest?
– Det är ju flera stora händelser. I början av året gick alla och sa till varandra att det kan ju inte hända att britterna röstar för att lämna EU, det gjorde de på midsommarafton som bekant. Och det skulle ju inte kunna hända att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet efter en ganska extrem kampanj. Och det kunde han ju visst. Vi behöver vänja oss vid att det händer dramatiska saker. Vi lever i en tid där det är oroligt i omvärlden. Det är alltid stora val som påverkar Europa inte minst, och det kommer det ju att vara nästa år också.
Ska vi räkna med dramatiska saker också i Sverige inför valet 2018?
– Ja, på så sätt att vi ska räkna med att det är oroligt och krävande i omvärlden. 2017 är det ju val i till exempel Frankrike och Tyskland, och det har stora effekter på Europasamarbetet. Vi vet redan nu att Ryssland har agerat mer aggressivt och att vi inte ser någon förändring i det. Utan tvärtom måste vi räkna med att det är ett annat säkerhetspolitiskt läge än för några år sen. Vi har hotet från den internationella terrorismen, en flyktingkris som är långt ifrån över, och bilderna från Aleppo. Allt det har vi tyvärr med oss in i nästa år också.
Läs Niklas Svenssons intervju med Jan Björklund
Så sent som för en månad sedan kallade din medarbetare Delmon Haffo socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för ”hora” i en webb-tv-sändning. Han fick sparken samma dag, och sedan fick ytterligare en anställd sluta och er kommunikationschef fick nya arbetsuppgifter. Hur har bilden av Moderaterna påverkats av detta, tror du?
– Det som hände var oacceptabelt, och det var därför jag vidtog åtgärder direkt. Det här är inte och ska inte heller vara vår kultur. Det måste vi naturligtvis se till att det inte heller blir.
Vad tänker du när du hör statsministern säga att M har en felaktig partikultur?
– Att man ska vara väldigt försiktig att göra partipolitik av enskilda människors fel. Här begicks ett fel och han som gjorde det har fått sluta. Jag tycker att vi ska ha en respekt för tonen mot varandra i sociala medier och i medier, och det gäller alltid.
Har ni varit dåliga på personalrekrytering?
– Här begicks det ett fel av en person, och vid en enskild händelse var det några till som också fick åtgärder emot sig. Jag vill inte se några andra sådana händelser, och det är inte heller en del av vår kultur.
Hyllade personalen i jultalet
I sitt jultal för några dagar sedan berättade Anna Kinberg Batra om en händelse vid jul där en familjemedlem börjat må dåligt och fick åka till sjukhus. Hon hyllade samtidigt alla de som jobbar när de flesta är lediga.
Läs Niklas Svenssons intervju med Annie Lööf
– Det jag tar med mig är hur viktigt det är att vi är tacksamma för de som faktiskt jobbar i julhelgen och ser till att samhället funkar så bra som det gör. Det är då det prövas. Akutmottagningen är öppen, polisen gör sitt jobb, försvaret gör sitt jobb. Det är väldigt många som jobbar när det är många andra som ska ta det lugnt och ha trygghet.
Är vi dåliga på att visa tacksamhet gentemot de som tar ansvar?
– Hoppas inte, men vi kan göra det mer. Jag tycker gott man kan sända en tanke till de som är uppe hela julnatten för att alla andra ska må bra och hela samhället ska funka.
För bara några dagar sen skrev finansminister Magdalena Andersson om Moderaternas sjukvårdspolitik i Stockholms län. ”Ni har tappat kontrollen över de galopperande budgetunderskotten”, hävdar hon. Vad svarar du?
– Den som överger kontrollen över budgetar är ju Magdalena Andersson. Det är lätt att ha en stark ekonomi efter alliansreformer och i högkonjunktur. Det är svårare att se till att ha tillräckligt i ladorna när krisen kommer.
Under året har Europa skakats av fruktansvärda terrordåd, det senaste för bara några dagar sen, och många menar att det bara är en tidsfråga innan det smäller också i Sverige. Hur orolig är du för att något ska hända här?
– Man kan ju inte gå omkring och vara orolig. Jag är väldigt bestämt på att Sverige ska kunna vara tryggt och öppet, och det är mitt jobb att se till att det kan vara det. Jag tror inte att vi kan skydda oss mot ondska. Det finns människor som har onda avsikter, och då gäller det att se till att Säkerhetspolisen kan ha ögonen på de som planerar terrordåd. Men också att den vanliga öppna vardagspolisen kan finnas på plats och finnas när vi behöver den, så att man inte behöver känna att det är otryggt. I Sverige finns det nu områden där kriminella gäng bestämmer i stället för att vi gör det. Det måste ändras.
Läs Niklas Svenssons intervju med Isabella Lövin
Är vi i Sverige tillräckligt förberedda om det ändå skulle hända?
– Sveriges beredskap är god, tycker jag. Jag har stort förtroende för inte minst Säkerhetspolisen som ju har bevakning och uppsikt över miljöer där det kan förekomma radikalisering till exempel, individer som man behöver ha uppsikt över. Jag har stort förtroende också för alla duktiga poliser som gör sitt jobb och kämpar för att kunna göra sitt jobb. Om människor tappar förtroendet för att tryggheten funkar, då kan det bli farligt på flera fronter.
I den här intervjuserien har flera partiledare vittnat om hur ensamt uppdraget kan vara. Hur ofta känner du dig ensam?
– Man är ju både ensam och inte, på ett väldigt speciellt sätt. Jag har duktiga medarbetare omkring mig, jag träffar er, jag träffar mycket folk varje dag. Och samtidigt är det ibland i tuffa beslutssituationer man är helt ensam, och man nästan måste vara det. Man måste stänga av allting och fundera en liten stund tills man fattar sitt beslut, för hur det än blir så kommer säkert någon att bli arg. Då måste det kännas inne i kroppen egent-ligen, att det här står jag för. Då är jag också beredd att stå till svars för det.
Händer det att du pratar med din make vid de tillfällena, när du vet att du kommer att göra någon förbannad oavsett vilket beslut du fattar?
– Ja, ibland och ibland inte. Jag har ju hemlisar även för honom, i allra högsta grad. Och vissa saker, om det gäller rikets säkerhet till exempel, omgärdas ju av väldigt sträng sekretess.
Läs Niklas Svenssons intervju med Stefan Löfven
Då får du inte prata med honom?
– Nej, då får man ju inte.
Du ska nu få chansen att ge en julklapp till någon av dina partiledarkollegor: Vem får vad?
– Jag önskar alla partiledare lugn och ro med familjen i julhelgen. Det behöver alla. Men ska jag välja någon så blir det Ebba Busch Thor som ju har en ny bebis i magen. Då kanske det är extra välbehövligt med lugn och ro och familjemys.
Mamma Kinberg Batra vet.