En man på Sergels torg i Stockholm tände under fredagen eld på sig själv. Foto: LäsarbildEn man på Sergels torg i Stockholm tände under fredagen eld på sig själv. Foto: Läsarbild
En man på Sergels torg i Stockholm tände under fredagen eld på sig själv. Foto: Läsarbild
En man på Sergels Torg i Stockholm tände under fredagen eld på sig själv. Foto: LÄSARBILDEn man på Sergels Torg i Stockholm tände under fredagen eld på sig själv. Foto: LÄSARBILD
En man på Sergels Torg i Stockholm tände under fredagen eld på sig själv. Foto: LÄSARBILD
Enligt Aftonbladet ska han ha hällt någon sorts tändvätska på sig själv. Foto: LäsarbildEnligt Aftonbladet ska han ha hällt någon sorts tändvätska på sig själv. Foto: Läsarbild
Enligt Aftonbladet ska han ha hällt någon sorts tändvätska på sig själv. Foto: Läsarbild

Man tände eld på sig själv på Sergels torg

Publicerad

En man på Sergels torg i Stockholm tände under fredagen eld på sig själv.

Enligt polisen ska han ha hällt någon sorts tändvätska över sig själv, och sedan tänt på.

Enligt vittnen på plats verkade det vara en protestaktion mot svenska myndigheter.

– Han hade en skylt med sig där det stod något i stil med "Säpo är lika med mördare", säger en person som blev vittne till händelsen.

Det var vid 15.30-tiden på fredagen som polisen larmades till Sergels torg i Stockholm.

Uppgifterna handlade då om att en man hade tänt eld på sig själv.

– Han ska ha hällt någon form av tändbar vätska över sig och sedan tänt på. Men vi vet ännu inte så mycket om bakgrunden till händelsen, säger Nicklas Mattsson vid Stockholmspolisen.

Mannen hällde tändvätska på sig på Sergels torg.Foto: LÄSARBILD

"Varför blir jag straffad nu"

Flera personer blev vittnen till den dramatiska händelsen. Enligt ett vittne gick mannen, som ska vara äldre, runt på plattan och skrek ut ett budskap.

Samtidigt gick han runt och bar en skylt där han likställde Säpo med mördare.

– Sedan hällde han vätskan över sig och tände eld. Några personer rusade då fram och försökte släcka elden genom att slita av hans kläder. Ett par väktare hjälpte till också, säger vittnet.

Den äldre mannen ska även ha skrikit ut ett budskap som vittnet uppfattade.

– Han sa: "Jag har levt i Sverige i trettio år, varför blir jag straffad nu? Vad har jag gjort", säger vittnet.

"Brann under en minut"

Efter att mannen hade släckts låg han på marken och skakade i chock. Han fördes sedan med ambulans till sjukhus.

– Det är oklart hur allvarliga skadorna är men det rör sig rimligtvis om brännskador, säger Nicklas Mattsson.

Polisen är nu på plats på Sergels torg för att få reda på mer information om bakgrunden till händelsen. Enligt personer på plats kan man känna en stark röklukt på platsen.

– Jag skulle säga att det var under en minut som han brann, säger vittnet till händelsen.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag