Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man svårt misshandlad – för att han pratade svenska

Nu har domen fallit mot den man som misshandlade en svensktalande person för att denne talade svenska.
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

En okänd började gräla – när han hörde paret prata svenska.

Han slog den svensktalande mannen flera gånger och lämnade honom sedan medvetslös och med en hjärnskada.

Nu har mannen i 20-årsåldern dömts i domstol, rapporterar finländska Hufvudstadsbladet.

Det var den 1 april i år som den brutala misshandeln inträffade utanför Kampens tunnelbanestation i den finska huvudstaden Helsingfors.

Enligt kvinnan talade hon och pojkvännen sinsemellan när en främmande kom fram och reagerade ilsket på att det talade svenska.

Ordväxlingen eskalerade i våld när gärningsmannen, som är i 20-årsåldern, slog den svensktalande mannen i huvudet två gånger så att denne föll på knä.

När den angripne mannens flickvän försökte bryta in för att hejda misshandeln svarade gärningsmannen att han "gör det för hennes skull", rapporterar finländska Hufvudstadsbladet som hänvisar till finska MTV.

Hjärnblödning och hjärnskada

När den svensktalande mannen lyckades ställa sig upp på benen igen fick han på nytt ett slag av gärningsmannen. Denne gång föll den angripne mannen medvetslös till marken och slog i huvudet. Fallet tog illa och mannen drabbades av både hjärnblödning och hjärnskador.

Gärningsmannen flydde från platsen men kunde senare gripas av polisen tack vare tipsinformation från allmänheten.

Misshandeln ledde till åtal där Helsingfors tingsrätt nu har dömt gärningsmannen till ett och ett halvt års villkorligt fängelse för misshandel och grovt vållande av personskada. Han döms också att betala 30 000 euro i skadestånd till den svensktalande mannen.

Skadeståndet är relativt högt satt mot bakgrund av att mannen drabbades av mycket allvarliga skador.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft och kan överklagas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.