Man sparkar hotellets städerska i ansiktet

Mannen pekas ut som en svensk 53-årig turist.

Mannen sparkade hotellstäderskan medvetslös när hon böjde sig ner – sen gick han lugnt därifrån.

Nu sitter mannen, utpekad som en svensk 53-årig turist, anhållen misstänkt för misshandel.

– Vårt arbete går ut på att säkerställa den allmänna ordningen, inte bara försvara utländska turister, säger chefsåklagare Sotir Tsatsarov i ett uttalande.

Händelsen ska ha inträffat klockan 22.38 den 3 juni, på ett hotell i turistorten Sunny Beach i Bulgarien. Övervakningsbilder visar hur en man går längs en korridor inne på hotellet, med en rullväska i ena handen och en ryggsäck i den andra. När han just passerat en städerska stannar han upp och går fram till henne. På övervakningsbilderna ser mannen ut att börja prata med kvinnan.

Efter några sekunder böjer städerskan sig ner för att fortsätta städa – varpå mannen sparkar henne rakt i ansiktet. Kvinnan, 65 år gammal, faller bakåt, slår i en fåtölj och faller till marken. Där blir hon liggande, samtidigt som mannen gående lämnar platsen med sina väskor.

"Det finns ingen anledning till attacken. Den skadade städade lobbyn på hotellet när turisten närmade sig. Hon frågade vad han ville på engelska, men som svar sparkade han henne medvetslös", skriver en bulgarisk nyhetssajt om händelsen.

Pekas ut som svensk turist

Mannen på övervakningsbilderna pekas av den bulgariske chefsåklagaren Sotir Tsatsarov ut som en svensk 53-årig turist. Mannen är skriven på en adress i en mindre ort i norra Sverige.

Svensken sitter nu anhållen, misstänkt för attacken. Enligt bulgariska medier riskerar svensken upp till tre års fängelse.

Mannen pekas ut som en svensk 53-årig turist. Enligt bulgarisk polis riskerar han upp till tre års fängelse.

Bulgariska medier rapporterar vidare att städerskan fick sig lindriga huvud- och käkskador av sparken.

– Polisens och åklagarmyndighetens arbete går ut på att säkerställa den allmänna ordningen, inte bara försvara utländska turister, säger chefsåklagare Sotir Tsatsarov i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Focus.

"Tvungen att följa bulgariska lagar"

– Mannen är tvungen att följa bulgariska lagar, och vi kan inte tillåta beteenden som förnedrar bulgariska medborgare, särskilt inte de som betjänar honom, fortsätter Tsatsarov.

Svensken hålls kvar i väntan på häktningsförhandling.

UD säger sig inte ha några uppgifter om det inträffade.

– I sådana här fall kan det vara så att personen väljer att inte ta kontakt med sin ambassad. Och då har vi naturligtvis ingenting hos oss, säger Lilian Willix Schwirtz på UD:s pressjour.

Charterhotell kopplat till Tui

Enligt SVT Nyheters uppgifter är hotellet där misshandeln utfördes anslutet till charterjätten Tui. Men charterbolaget känner inte heller till händelsen.

– Vi har inget ansvar för kunders beteende. Med det sagt, om det är som du säger och en incident på ett av våra hotell, så är det ett polisiärt ärende och då kommenterar vi aldrig. Men jag har som sagt ingen kännedom om detta, säger Mathias Bergendahl, presschef på Tui.

På onsdagen meddelar Bergendahl att mannen inte är kund hos Tui.

"Det enda jag vet med absolut säkerhet är att mannen inte är vår kund och att det därför inte finns någon koppling till TUI", skriver han i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.