Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man slog oprovocerat kvinna på gatan – döms

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Till synes helt oprovocerad gick den unga mannen till attack och slog ner en okänd kvinna mitt på öppen gata i Malmö. 

Misshandeln filmades och klippet fick stor spridning. 

Nu har den i dag 22-årige mannen dömts för attacken.

– Han har mått väldigt dåligt över detta och skäms över vad han har gjort. Under förhandlingen bad han målsägaren om ursäkt, säger mannens advokat Kristoffer Ståhl.

Händelsen utspelade sig på Helsingborgsgatan i Malmö i juni 2019. 

Enligt advokat Kristoffer Ståhl var den då 19-årige mannen kraftigt påverkad av alkohol när en verbal dispyt uppstod mellan honom och en främmande kvinna. 

Händelseförloppet filmades. I filmklippet ses hur kvinnan passerat mannen när han riktar ett kraftigt slag mot den unga kvinnans högra tinning. Därefter faller kvinnan handlöst ner i gatan.

Händelsen polisanmäldes. När sedan filmen dök upp i en av polisen beslagtagen mobiltelefon kunde filmen kopplas ihop med den utsatta kvinnan. Polisens utredare kunde även identifiera gärningsmannen. 22-åringen förnekade inledningsvis att det var han som syntes på filmen.

Händelsen har nu ingått i ett större åtal om bland annat narkotikabrott där den 22-årige mannen varit misstänkt. Nu har Lunds tingsrätt meddelat sin dom. 22-åringen döms för både narkotikabrott och misshandeln på Helsingborgsgatan.

”Kraftigt påverkad av alkohol”

Under rättegången i Lunds tingsrätt svängde 22-åringen och erkände att det var han som misshandlade kvinnan på filmen.

– Han har förklarat att han var kraftigt påverkad av alkohol och det blev en dispyt mellan de två. Och då gjorde han den här dumma gärningen som han nu givetvis beklagar djupt.

22-åringen ska nu betala skadestånd till kvinnan på 15 400 kronor.

– Han står för det och han gick med på att betala det skadestånd som hon begärde. Han ångrar sig djupt.

Enligt domen har det narkotikabrott 22-åringen döms för ett straffvärde på fem år och fyra månaders fängelse. Misshandeln på Helsingborgsgatan beskrivs av rätten som allvarlig – med ett straffvärde för en vuxen person på sex månaders fängelse. Men då gärningsmannen bara var 19 år gammal då brottet inträffade, och i enighet med den princip som säger att straffvärdet för mindre allvarliga brott reduceras när en person döms för flera brott, döms 22-åringen till sammanlagt fem och ett halvt års fängelse. 

Enligt 22-åringens advokat kommer 22-åringen att överklaga den fällande domen vad gäller narkotikabrottet. Misshandelsdelen av domen kommer dock inte att överklagas.

Åklagare Bo Albrektsson har inte gått att nå för en kommentar. 

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.