En man sköts till döds och en skottskadad på en skolgård i Linköping natten mot tisdag. Foto: Niklas LuksEn man sköts till döds och en skottskadad på en skolgård i Linköping natten mot tisdag. Foto: Niklas Luks
En man sköts till döds och en skottskadad på en skolgård i Linköping natten mot tisdag. Foto: Niklas Luks
Åklagare har under tisdagen anhållit 16 personer, misstänkta för mord och försök till mord. "Vi utesluter inte en gänguppgörelse", sa polisen under morgonen. Foto: Emil NordinÅklagare har under tisdagen anhållit 16 personer, misstänkta för mord och försök till mord. "Vi utesluter inte en gänguppgörelse", sa polisen under morgonen. Foto: Emil Nordin
Åklagare har under tisdagen anhållit 16 personer, misstänkta för mord och försök till mord. "Vi utesluter inte en gänguppgörelse", sa polisen under morgonen.  Foto: Emil Nordin
Enligt en av polisens teorier handlar det om en blodig uppgörelse mellan kriminella gäng. Det finns spänningar sedan tidigare mellan grupperna Black Cobra och Berga-gänget, enligt polisen. Foto: Emil NordinEnligt en av polisens teorier handlar det om en blodig uppgörelse mellan kriminella gäng. Det finns spänningar sedan tidigare mellan grupperna Black Cobra och Berga-gänget, enligt polisen. Foto: Emil Nordin
Enligt en av polisens teorier handlar det om en blodig uppgörelse mellan kriminella gäng. Det finns spänningar sedan tidigare mellan grupperna Black Cobra och Berga-gänget, enligt polisen. Foto: Emil Nordin

Man sköts till döds på skolgård i Linköping

Publicerad

En 19-årig man sköts till döds och en man skottskadades vid en gänguppgörelse i Linköping.

Åklagare har under tisdagen anhållit 16 personer, misstänkta för mord och försök till mord.

– Jag har aldrig varit med om att ha så många gripna för så grova brott, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Sent under måndagskvällen utbröt ett skottdrama i närheten av Skäggetorps centrum i norra Linköping.

En 19-årig man från Linköping hittades död på platsen och en man i 20-årsåldern hittades skottskadad.

– Vi får klockan 23.29 ett samtal från en person som hör skottlossning vid Nygårdsskolan i Skäggetorp. En patrull är på plats inom några minuter. De hittar en person som skjutits till döds och en skottskadad som är vid liv, säger Joakim Stenman, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Flertalet skott

Enligt en av polisens teorier handlar det om en blodig uppgörelse mellan kriminella gäng. Det finns spänningar sedan tidigare mellan grupperna Black Cobra och Berga-gänget, enligt polisen.

– Båda männen är i 20–30-årsåldern. Den skadade förs till Universitetssjukhuset i Linköping för vård. Hans tillstånd är stabilt.

Enligt polisen har ett flertal skott avlossats, men exakt hur många kan man i nuläget inte svara på.

Många gripna

Polisen kunde under natten gripa 16 personer (tidigare uppgav polisen att de handlade om 17 personer men den uppgiften visade sig vara felaktig).

– Vi träffade på de här personerna i närområdet till brottsplatsen. Eftersom att vi hade personal som arbetat under kvällen, och som vi även hållit kvar under natten när nästa arbetslag gick på, hade vi tillräckligt med resurser för att genomföra det här, säger presstalespersonen Thomas Agnevik.

– Jag har aldrig varit med om att ha så många gripna för så grova brott, säger han.

På tisdagsförmiddagen anhölls personerna – åtta av dem för medhjälp till mord och åtta för försök till mord. Samtliga är anhållna på skälig misstanke, vilket är den lägre misstankegraden.

Kammaråklagare Helene Gestrin har begärt att tingsrätten ska förordna offentliga försvarare för samtliga misstänkta.

"Känner igen flera"

Polisen arbetar nu med att hålla förhör för att sedan kunna föredra ärendet för åklagare.

– Vi känner igen flera av de gripna till namn och de har förekommit i gängkriminalitet i Skäggetorp tidigare, säger Agnevik.

Den skottskadade mannen kunde under tidig morgon lämna sjukhuset och föras till polisens arrest. Han är en av de 16 gripna, och han är även målsägare, enligt polisen.

Vid 13.30-tiden på tisdagen var den avlidna mannen ännu inte identifierad, men polisen kunde genom en kontroll av hans fingeravtryck identifiera honom.

Avspärrningen hävd

På tisdagsmorgonen arbetade polisens tekniker vid brottsplatsen i Skäggetorp. Man har hittat tomhylsor på platsen, men inget vapen.

Vid 08.30-tiden hävdes de första avspärrningarna. Den kriminaltekniska undersökningen övergår nu till att sammanställa och analysera de fynd som gjorts. Vilka fynd det rör sig om kan polisen i nuläget inte berätta eftersom det kan äventyra den fortsatta utredningen.

Polisen hade även avspärrningar vid Rusthållaregården i Skäggetorp. Det ska vara en av de platser där polisen grep personer under natten.

Arbetar brett

Polisen i Linköping har under de senaste åren haft problem med kriminella grupperingar och ett flertal incidenter har inträffat i området Skäggetorp.

– Det finns kriminella gäng här som sysslar med utpressning och narkotika. Här finns grupper som Black Cobra och det så kallade Berga-gänget. Det är spänt läge mellan gängen, de har tidigare varit i luven på varandra, säger Joakim Stenman.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag