Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kan man plocka någon på gym – då passar man på”

Först häktades en av de misstänkta männen och kort därefter också den andra. De har varit frihetsberövade sedan i torsdags och misstänks för mord respektive skyddande av brottsling.
Larmet inkom till polisen klockan 18.21 i torsdags förra veckan.
Foto: HENRIK JANSSON
Amir Rostami är filosofie doktor i sociologi vid Stockholms universitet och universitetslektor och docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle.
Foto: Högskolan i Gävle

Mannen, 25 år gammal, sköts till döds på gymmet Nordic Wellness i Tuve, Göteborg, i torsdags. 

Enligt uppgifter blev han skjuten i huvudet – med flera andra tränande runtomkring – av en man som setts komma till gymmet på en elsparkcykel. Gärningsmannen ska sedan ha hämtats upp av en person i bil. 

Enligt en tidigare dom har den misstänkta skytten kopplats till ett kriminellt nätverk i Göteborg. 

– Det här speglar vad som har hänt i den här miljön, man struntar i konsekvenserna. Oavsett om konsekvenserna är att åka fast eller att träffa en tredje person, säger kriminologen Amir Rostami. 

När larmet inkom till polisen, klockan 18.21 på torsdagskvällen, rådde det tumult på gymmet vid Tuve torg på Hisingen i Göteborg. En kvinna, som befann sig på Nordic Wellness för ett zumbapass, har berättat för GP hur hon och de andra motionärerna togs ner till receptionen efter skottlossningen. Att hon höll om ett vittne, som just sett en ung man skjutas i huvudet.

Enligt uppgifter ska en man ha setts anlända till gymmet på en elsparkcykel. Efter skjutningen ska han ha hämtats upp i en bil och lämnat platsen.

Under måndagen häktades två män i 20-årsåldern, misstänkta för mord respektive skyddande av brottsling, efter att ha gripits bara drygt två timmar efter händelsen. En av dem är tidigare ostraffad. Den andra – den misstänkta skytten – har dömts för bland annat misshandel och två rån, och har av polisen tidigare kunnat kopplas till ett kriminellt nätverk i Göteborg. Det var GP först med att rapportera om.

De båda männen nekar till brott.

Offret ska enligt uppgifter ha kopplingar till gängmiljön, men att polisen i nuläget jobbar utifrån teorin att skjutningen inte är att ses som en del i någon pågående gängkonflikt.

Polis på plats utanför gymmet där en 25-årig man sköts till döds förra veckan. Mindre än två och en halv timme efter larmet till polisen hade två personer gripits – de sitter nu häktade.
Foto: HENRIK JANSSON

Forskaren: ”Likgiltig inför konsekvenserna”

Torsdagens skjutning är den andra inom loppet av en dryg månad som skett på ett gym i Sverige. Den 28 mars sköts ordningsvakten Fredrik Andersson till döds när han försökte ingripa mot skytten på Delta gym i Stockholm. Den troliga måltavlan var en man med kopplingar till mc-gänget Bandidos, enligt uppgifter. 

I januari skottskadades en man allvarligt på en frisersalong i Kvillebäcken i Göteborg. Förra sommaren sköts en ung man till döds när han satt i frisörstolen på en salong i Högsbo. I december sköts gängledaren för Östberganätverket ihjäl i lobbyn till ett hotell vid Fridhemsplan i centrala Stockholm. 

Redan i augusti förra året sa Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, till SVT att skjutningar i offentliga miljöer blivit vanligare, och att utomstående personer i högre utsträckning drabbas av våldet. 

Kriminologen Amir Rostami forskar om bland annat organiserad brottslighet. Han menar att man kan se hur gängkriminella tar efter och lär sig av varandra, men att det också kan finnas strategiska fördelar med offentliga miljöer som exempelvis gym. Där är man i regel sårbar och obeväpnad. 

– När det gäller de här miljöerna så anpassar man sig efter målet. Man försöker hitta vederbörande och försöka komma åt sitt mål på bästa sätt, och tar de tillfällen som ges, säger han. 

– Man är likgiltig för konsekvenserna mer eller mindre. Kan man plocka en person i ett gym och det är enda möjligheten att plocka den här personen, då får man passa på att göra det. 

Låg uppklarningsgrad ”driver på”

Enligt Amir Rostami syns en förskjutning i våldet och sättet det begås på.

– När du har ett antal våldsspiraler och konflikter som får spinna vidare, i kombination med den så kallade logik som finns i gängen – att ”min reaktion på din reaktion måste vara kraftigare” – och när man inte stoppar de här våldscirklarna så tenderar de att inte bara fortsätta utan bli mer brutala. Råare. 

Skottskadorna mot hals och huvud har till exempel ökat, förklarar han. Antalet skott har blivit fler, i takt med att de kriminella vill matcha och överträffa tidigare aktioner. Vetskapen om den låga uppklarningsgraden tas med i riskkalkylen inför ett dåd, säger Rostami.

– Den absoluta majoriteten åker inte fast, vilket mer eller mindre blir en indirekt motor som driver på och bidrar till utvecklingen.

Ordningsvakten sköts – när han försökte ingripa

Den misstänkte mannen har senare häktats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.