Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man sköt björn i självförsvar – jaktbrott ska utredas

En man i Ljusdal sköt en björnhona under fredagen för att försvara sig och sin hund. 

Polis tillkallades på plats och i samband med detta avlivades björnhonans unge. 

– Hennes unge var så pass liten, den hade inte ens öppnat ögonen än. Så vi fick tyvärr ta det beslutet tillsammans med länsstyrelsen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen. 

Den 40-årige mannen var ute på jakt i Ljusdals Kommun när hans hund plötsligt kom rusande mot honom. Då ser mannen att det är en björn som jagar hans hund och kommer i snabb fart mot honom. 40-åringen tar då upp sitt vapen och skjuter björnen på några meters avstånd. 

Det berättar han för polis när han strax efter 11-tiden på fredagen ringer in om händelsen. Både mannen och hunden klarade sig oskadda.

– Mannen hade hög puls. Men varken han eller hunden behövde uppsöka vård, säger Daniel Wikdahl.

När polis kom till platsen kunde de snabbt konstatera att det var en björnhona som mannen hade skjutit. Därför började polisens eftersöksjägare leta efter årsunge i närheten. Någon timme efter händelsen fanns de björnhonans unge vid en rotvälta. 

I samråd med länsstyrelse valde polis att avliva årsungen. 

– Hennes unge var så pass liten, den hade inte ens öppnat ögonen än. Så vi fick tyvärr ta det beslutet tillsammans med länsstyrelsen.

– I vissa fall ser man över möjligheten får att ta hans om ungarna, men nu gick det inte. Att låta ungen leva hade varit djurplågeri, säger Daniel Wikdahl.

Båda björnarna har transporterats bort från platsen och kommer att föras till SVA i Uppsala.

Polis ska nu upprätta ett ärende om jaktbrott, men i nuläget finns ingen misstänkt. 

– Han säger ju att det var i självförsvar. Men vi måste alltid upprätta ett ärende om jaktbrott i sådana här fall. Vi måste utreda vad det var som hände. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.