Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittne efter mordet: Såg maskerade män springa

En man har påträffats skadad efter larm om skottlossning i Sätra utanför Stockholm.
Foto: Brottsplats Stockholm
En utbrunnen bil i vilken man har hittat ett automatvapen kopplas även till händelsen.
Foto: Brottsplats Stockholm

En man har avlidit efter en skjutning i Sätra i södra Stockholm under natten mot lördag. Den döde är 24 år gammal.

Polisens teori är att mordet är vedergällning för dubbelmordet tidigare i veckan i samma förort, enligt uppgifter till Expressen.

Under lördagen har flera grannar berättat för Expressen att de vaknade av att det var stort tumult i lägenhetshuset. 

Expressen har också pratat med ett vittne som säger att den såg tre mörkklädda och maskerade män springa tillsammans från lägenheten i samband med att tumultet upphörde.

På fredagskvällen fylldes Sätra centrum i södra Stockholm sörjande människor. Platsen fylldes med ljus, blommor och bilder på de två unga män – 18 och 20 år gamla – som i torsdags hittades mördade i ett närliggande källarförråd.

Timmar senare skedde ett nytt mord, bara några hundra meter från förrådet där dubbelmordet ägt rum.

Polisens teori är att det rör sig om ett hämndmord för dubbelmordet, enligt uppgifter till Expressen.

Det var vid 04-tiden på lördagsmorgonen som polisen fick larm om skottlossning i en lägenhet i Sätra.

– En person är skottskadad inomhus och man har inlett förundersökning till försök till mord, sa Lena Baakki, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen då.

Polisen uppgav inledningsvis att mannen hade allvarliga skador. Strax innan klockan 9 på lördagsmorgonen bekräftade man att han hade avlidit.

Under lördagen har flera grannar berättat för Expressen att de vaknade av att det var stort tumult i lägenhetshuset. Först vid trappuppgångens ytterdörr – och kort därefter i den lägenhet på högsta våning där mordet skedde.

Expressen har talat med ett vittne som säger att hen såg tre mörkklädda och maskerade män springa tillsammans från lägenheten i samband med att tumultet upphörde.

– Jag satt och tittade på tv när jag hörde att det var ett jäkla liv vid en ytterdörr. Jag trodde att det var någon som var full eller någon som hade glömt nyckeln men sen förstod jag att det var någon som stod och slog med tillhygge mot dörren, säger vittnet och fortsätter:

– Någon eller några minuter senare var det i stället liv uppe i lägenheten. Det lät som någon stod och slog så hårt de kunde med en slägga. 

Efter skottlossningen fick polis och räddningstjänst larm om en grå brinnande bil i grannorten Västertorp. Polisen har gått ut med att man utreder ett eventuellt samband mellan bilbranden och skottlossningen.

LÄS MER: Dubbelmordet i Sätra: Offren satt lutade mot väggen – skjutna i huvudet 

Två personer anhållna misstänkta för mord

Enligt uppgifter som Aftonbladet ska polisen ha funnit ett automatvapen av modellen Kalasjnikov.

Under morgonen deltog minst två polispatruller när en bil stoppades på Skärholmsvägen, några hundra meter från brottsplatsen. Bilen beslagtogs av polisen och bärgades till polisstationen i Västberga.

Kort därefter meddelade polisen att två män har gripits, som skäligen misstänkta för mordförsök. Vid halv två på eftermiddagen anhölls de båda männen.

Dubbelmord tidigare i veckan

I torsdags hittades två unga män – 18 och 20 år gamla – döda i ett låst källarförråd i Sätra.

Enligt Expressens uppgifter hittades de två kropparna sittandes, med ryggen mot väggen. De hade båda blivit skjutna flera gånger i huvudet. Polisens bedömning var då att de hade varit döda under flera timmar, enligt uppgifter.

Ingen har gripits misstänkt för inblandning i dubbelmordet.

Jessica Lind, 43, distriktsköterska med dottern Iris, 8”Det är unga killar som dör och mammor, systrar och bröder som tvingas sörja. De som gör sådant har glömt vad ett liv är värt. Om man har skulder eller konflikter så behöver man inte skjuta någon – det måste gå att lösa på annat sätt”
Denice Engberg, 25, studerande med sonen Marwin, 8”Det här våldet känns så otroligt onödigt. Jag tyckte att det var illa när jag växte upp men nu skjuts det hela tiden. Ju äldre min son blir, desto mer orolig blir jag när sådant här händer”.
Anne-Li Sjöbeck, 55, barnskötare”Det är hemskt. Man kan inte tro att det är sant. Man blir bekymrad för ungdomarnas skull men för egen del känner jag mig trygg”.
Foto: Anne-Li Sjöbeck, 55, barnskötare”Det är hemskt. Man kan inte tro att det är sant. Man blir bekymrad för ungdomarnas skull men för egen del känner jag mig trygg”.
Maria Ugarte, 47, LSS-vårdare”Det är hemskt att det är så unga människor som dör. Jag vet inte om det handlar om narkotika eller om det handlar om något annat, men jag håller mig undan sådana problem så jag är inte orolig för min egen säkerhet”.
Foto: Maria Ugarte, 47, LSS-vårdare”Det är hemskt att det är så unga människor som dör. Jag vet inte om det handlar om narkotika eller om det handlar om något annat, men jag håller mig undan sådana problem så jag är inte orolig för min egen säkerhet”.

Vet du mer om händelsen? Är du på plats?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

LÄS MER: Två män hittade ihjälskjutna i källare i Sätra – kläder fanns utanför 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/satra-1/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.