Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ung man död efter skjutning i Malmö

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen larmades om en misstänkt skottlossning under natten.
Foto: Google maps
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

En man i 20-årsåldern är död efter en skjutning i Malmö.

Polisen misstänker att mannen blivit skjuten utomhus. 

– Den här personen känd för oss sedan tidigare, men det är en väldigt ung person, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö. 

Det var vid 04-tiden på fredagsmorgonen som polisen fick in flera samtal om höga smällar vid Heleneholm i Malmö. Samtidigt fördes en man till sjukhus i en privat bil. Mannen hade då allvarliga skador och under fredagsförmiddagen bekräftar polisen att mannen är avliden. Anhöriga har underrättats. 

Polisen misstänker att den unge mannen skjutits utomhus och patruller spärrade därefter av den misstänkta brottsplatsen.

Ingen person är i nuläget gripen som misstänkt, uppger åklagare Jeanette Sprimont. 

– Det finns vissa åtgärder vi vidtar i det här skedet och vi hämtar in uppgifter från alla som kan ha sett eller hört någonting.

Petra Stenkula, polisområdeschef, bekräftar att personen som skjutits är känd av polisen sedan tidigare. 

– Det är en väldigt ung person. Det är oerhört tragiskt och lite tidigt att svara på vad det beror på, säger hon. 

Utreder flera skjutningar

Dödsskjutningen innebär den fjärde skjutningen i Malmö på bara en vecka. Efter den senaste tidens händelser har polisen valt att kalla in regional förstärkning för att bistå i utredningarna. 

– Det kan komma förklaringar, men hitintills har vi inte kunnat se några kända kopplingar. Varken till händelser i närtid eller kopplingar till några konflikter i gängkriminell miljö, sade polisens presstalesperson Calle Persson på fredagsmorgonen. 

Men på eftermiddagen säger Petra Stenkula, polisområdeschefen i Malmö, att flera av skottlossningarna som ägt rum den senaste veckan har kopplingar med varandra.

– Vi kan se kopplingar mellan mer än två av utredningarna, men om de direkt hör samman är för tidigt att svara på. 

– Det finns personliga kopplingar, vem man rör sig tillsammans med. 

Skjutningar mot ytterdörrar 

Fredagsmorgonens skjutning sticker ut. Det är den enda skottlossningen den här veckan där någon blivit skadad.

De två första av senaste veckans skjutningar är lika varandra, med ett skott mot ytterdörrar i trapphus. Enligt polisen finns det potentiella måltavlor bakom respektive dörr, skriver Sydsvenskan. 

I den tredje skjutningen, som ägde rum natten den 20 juli i Hermodsdal, siktades det och sköts ett tiotal gånger mot ett fönster. Personen på adressen ska vara nyinflyttad och har enligt polisen inte någon hotbild mot sig. Polisen har tidigare sagt att arbetshypotesen är att det har skjutits mot fel fönster, skriver Sydsvenskan. 

Malmöpolisens arbete mot skjutningar, bland annat genom satsningen Sluta skjut, har hyllats från politiskt håll. Under 2021 inträffade 21 skjutningar i Malmö. Under 2022, fram till sista maj, har 15 skjutningar inträffat, enligt DN. Då är alltså den senaste tidens skjutningar inte inräknade.

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, säger att Malmö haft kraftigt sjunkande siffror över skjutningar under flera år. 

– Det kan inte fortsätta gå neråt i all evighet. Att det kommer en motgång förr eller senare tyckte jag var lite väntat. Det är väl det vi ser nu. 

Men Petra Stenkula hoppas inte att trenden är bruten. 

– Vi har haft tillfälliga toppar förut och vi har ett svårt läge i Malmö. Vi kommer fortsätta ha ett svårt läge. Vi kommer få tillfälliga toppar och sen gör vi allt för att kyla ner läget och återskapa trygghet så fort vi kan. 

Senaste skjutningarna i Malmö

Den 16 juli får polisen in larm om att flera höga smällar hörts i Lindeborg vid 18-tiden. På plats kan polisen konstatera att en lägenhetsdörr beskjutits och en anmälan om försök till mord upprättas. 

Natten till den 18 juli får polisen larm om skottlossning igen. Den här gången i Lorensborg, där någon skjutit mot en lägenhetsdörr. Skottet gick rakt igenom dörren, men ingen i lägenheten blev träffad. 

Natten till den 20 juli skjuts det på ett tredje håll. Denna gång i miljonprogramsområdet Hermodsdal, där ett fönster beskjuts med över ett tio skott. En person befann sig i lägenheten men denne kom inte till skada. Enligt vittnesmål till polisen sågs två yngre män lämna platsen på moped. 

Tidigt på fredagsmorgonen den 22 juli fick polisen in larm om flera höga smällar vid Heleneholm i Malmö. En man har samtidigt förts till sjukhus med allvarliga skador. Polisen misstänker att han blivit skjuten.

Larmnummer att ha koll på

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.