Man skadad efter explosion i handfat

Publicerad

En man i 60-årsåldern som skadades vid en kraftig explosion i Vadstena har nu opererats.

Samtidigt har bombgruppen säkrat hans lägenhet.

Det var vid städning som det högexplosiva ämnet blandades med vatten, enligt Corren.

Det var strax före klockan halv 12 på måndagen som ambulans larmades till en bostad i Vadstena efter att en man skadades i samband med saneringsarbete, vilket Corren först rapporterade om.

Inledningsvis rapporterades att mannen skadats av en explosion men polisen menar att det snarare rör sig om en kemisk reaktion.

– En explosion, visst, men det handlar inte om någon bomb utan en kraftig kemisk reaktion, säger Fredrik Kliman, presstalesperson för polisen i Östergötland.

Mannen befann sig i en bostad och utförde sanerings- och städarbete åt en bekant.

Kommer hålla fler förhör

– Han har hanterat kemiska preparat på ett sätt som har lett till en kraftig kemisk reaktion och det har gjort att han har skadat båda händerna ordentligt, säger Fredrik Kliman.

När polisen anlände till platsen var mannen, som är i 60-årsåldern, talbar och kunde berätta delar av vad som hade hänt. Han fördes till universitetssjukhuset i Linköping i ambulans.

I inledningsskedet klassar polisen händelsen som en olycka. Man har inte upprättat någon anmälan om brott.

– Men vi kommer att hålla fler förhör. Vi behöver få veta vad det är för ämnen som han har hanterat, säger Fredrik Kliman.

Polisen i Östergötland går på måndagskvällen ut och säger att mannen nu är opererad på sjukhuset i Linköping. Operationen utfördes akut men hans tillstånd är nu stabilt, enligt sjukhuset. Efter explosionen spärrades bostaden av.

Ett mycket farligt ämne

Samtidigt har bombgruppen från Stockholm under eftermiddag och kväll undersökt lägenheten. Analysen visar att det var ett mycket farligt ämne som orsakade mannens skador.

– Bombgruppen kunde konstatera att den kemiska blandningen som orsakat explosionen var extremt farlig och mycket svår att hantera. Även små mängder av ämnet är extremt farligt, uppger polisen.

Bombgruppen har lämnat

Klockan 21.30 lämnade bombgruppen lägenheten. Den ska nu betraktas som säker, enligt polisen, och de som bor i närheten behöver inte oroa sig. Men polisen ska utföra ytterligare undersökningar på platsen på tisdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag