Ministern: ”Man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) öppnar för att fasa ut flerbarnstillägget.

– Man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja, säger hon till Aftonbladet.

I intervjun med Aftonbladet säger Eva Nordmark att vissa bidrag slår fel och kan hindra kvinnor från att arbeta. Som exempel nämns etableringstillägget, som nyanlända kan söka då de deltar i Arbetsförmedlingens etableringsprogram.

I fallen då det blir fel hamnar männen i arbete, medan kvinnor stannar hemma med barnen.

Socialdemokraterna vill nu att flera myndigheter utökar åtgärderna för att informera kvinnor om konsekvenserna av att skaffa för många barn. I det arbetet får Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan i uppdrag att utbilda om familjeplanering och karriärsråd.

– Alla som kan arbeta ska arbeta. Man ska inte skaffa fler barn än man ska försörja, det är en viktig utgångspunkt. Det är därför vi ger det här uppdraget, säger Eva Nordmark till Aftonbladet.

”Välfärdssystem ska inte stänga in människor”

Hon öppnar samtidigt för att fasa ut flerbarnstillägget. Sedan tidigare vill bland annat Sverigedemokraterna och Moderaterna slopa flerbarnstillägget.

– Skulle vi ta bort det nu så skulle det innebära att flera barn blir fattiga. Men jag utesluter inte att vi kan fasa ut det framöver. Vi måste vara redo att ändra även dessa reformer, välfärdssystem ska inte stänga in människor i sina hem, säger hon till Aftonbladet.

Exakt hur det nya informationsuppdraget till myndigheterna ska gå till är ännu oklart. Men såväl civilsamhälle som trossamfund kan kopplas in, skriver tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.