Man satte torg i skräck – men polisen kom inte

Mannen orsakade stora problem inne på Systembolaget i Mellerud.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON
Grekisk orients ägare såg mannen på torget.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON

MELLERUD. Mannen stal på Systemet, hotade Hemköps personal och slog sönder en torgrestaurang. I tre timmar ringde folk förgäves polisen.

Mellerud glömmer inte.

Elin Svensson, 26, satt i kassan på restaurang Börsen. Att konstiga män ramlar in är inte ovanligt men den här mannen var annorlunda. I sena tjugoårsåldern, stor, tjock och tydligt påverkad av någonting som placerat honom på en annan planet rumlade han runt i entrén och jiddrade könsord till krogägaren blandat med tvetydiga hot. Elin Svensson försökte backa från situationen.

– Jag kände mig lugn med att jag såg flera av gästerna ta upp sina mobiler och ringa polisen. Då tar man ju för givet att de är på väg, säger hon.

I stället kunde mannen fortsätta härja runt.

– Han gick in och ut till Systemet flera gånger och tog med sig sprit.Linn Svensson är servitris på en av de platser där mannen gick bärsärk. Hon jobbade vid tillfället.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON

Redan innan den höga besökaren kom in till Elin Svenssons kassa hade gäster tittat in och varnat för att han drev omkring. Hemköp, Apoteket, Systemet och en fyndbutik hade redan haft besök. På varje ställe ringde besökare efter hjälp, men mannen kunde lugnt rumla vidare.

Efter shoppingen lyfte mannen upp Börsens utemöbler och började slå sönder bord och stolar.

Fönstren skakade till när han kastade stolarna mot dem, men glasrutorna höll.

Händelsen den här oktobereftermiddagen i Mellerud blev ett så kallat kod 128-ärende. Kod 128 är en sifferkombination för resursbrist. Polisens ledningscentraler märker ut anmälningar med 128 när en patrull behöver skickas men det inte finns någon ledig just då.

Efter ungefär två timmar lade sig mannen till slut utmattad ner mitt på torget. Då skickades en ambulans, som i sin tur fick ringa efter polis och vänta med den drogpåverkade mannen.

Efter tre timmar och fem larm kom de slutligen. Mellerudspolisen hänvisade till att polisen bara har en patrull stationerad i Dalsland.

– Nästa gång han kommer in, vem ska vi ringa då? Är det fortfarande rätt att avvakta till en polisbil har tid? undrar restaurang Börsens ägare.

”Nästa gång han kommer in, vem ska vi ringa då?”

Efter händelsen har ilskan varit påtaglig på lokaltidningarnas insändarsidor. När vi besöker Mellerud har en vecka gått, men människorna i samhället har inte glömt.

Steve Johansson-Sandén stoppar oss när vi delar ut lappar med efterlysningar av poliskrisens konsekvenser i Mellerud. Han är kommunpolis i Vänersborg, men stannar varje vecka till med ett mobilt kontor på ett par dalsländska orter.

– Ska ni inte rapportera om att vi är här i dag i stället? Vi har närvaro i flera orter i Dalsland.

Han pekar på polisbussen som står på Melleruds största parkering. En grupp volontärer i reflexvästar står runt bussen. De ska få förbipasserade att fylla i en enkät. Första frågan lyder: "Vad anser du att kommunen och polisen kan göra för att öka din säkerhet, tillit och trygghet i Mellerud kommun?".

– Enkäten är för att ta en temperaturmätare för att få till en dialog, en indikation om vad som är viktigast. Och nu ser vi att det är ökad synlighet som har varit den genomgående frågan, säger Steve Johansson-Sandén.Mobila poliskontoret har stannat till i Mellerud och delar ut sin enkät.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON

Kollegan Lars-Åke Ringström fyller i:

– Nästan alla säger ju samma sak och det är att de saknar sina poliser. Så säger nästan alla, fler poliser till Mellerud.

Men om ni har fått det svaret, är inte enkäten klar då?

– Jo, det är ett ganska entydigt svar.

”De saknar sina poliser”

Men bussen med enkäten fortsätter åka runt till de dalsländska orterna. Nästa lördag är de tillbaka i Mellerud, med samma frågor.

Dagen efter ringer lastbilschauffören Jesper, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

– Ja, polisen sa att man kan ringa er!

I jakten på poliskrisens konsekvenser sätter vi upp efterlysningar på slumpvis utvalda anslagstavlor över hela Sverige med frågan "Finns poliskrisen?" Där ber vi drabbade medborgare höra av sig till mitt telefonnummer. Jesper har just lagt på efter att ha pratat med Mellerudspolisen. Dit ringde han för att klaga på att polisen för att de inte svarar i telefon under 45 minuter.

– I går när jag vaknade på eftermiddagen och tittade ut på gården sög två tjugoåringar av varandra på en gräsplätt. Jag ville få bort dem från barnen på lekplatsen. Men ingen svarade. Jag tänkte att det borde ha brustit någonstans om de inte svarar så jag försökte anmäla det. Polisen säger att jag inte kan anmäla hos deras telefonist, men att på Hemköp sitter det lappar om att man kan ringa Expressen i stället.Torget där mannen gick bärsärk.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON

Jesper, som är född i Mellerud, menar att det framför allt är det meningslösa stöket som ökar i kommunen.

– Först ökade de konstgjorda drogerna, spice som de små killarna hämtade ut med postförsändelser på Hemköp. Men det lyckades polisen stoppa. Nu ser jag amfetaminet komma tillbaka i stället. Höga killar gör meningslösa saker. Dom bränner papperskorgar och bilar och förstör blomrabatter utan att någon säger åt dom. En patrull hade stoppat det lätt om de bara kört förbi.

”Nu ser jag amfetaminet komma tillbaka”

Han har själv en egensinnig teori om varför unga vuxna vandaliserar mer i Mellerud i dag.

– De säger själva att de vill träffa tjejer men så finns det inga. Tjejerna flyttar snabbt eller söker till gymnasiet i Vänersborg och Trollhättan.

Sveriges radio har tidigare rapporterat att Mellerud är unikt i Sverige vad det gäller könsbalansen. Här går 144 killar på 100 tjejer i åldern 20 till 24 år.

Krögaren Mohamed Bachalan minns mannen som låg på torget i en timme i väntan på polis. Men han ropar inte främst efter mer polisresurser utan efter ett starkare samhälle.

– Vi har mycket ungdomar som slår sönder saker och stökiga som bråkar. Men det kan inte finnas en polis för varje person. En stor del ligger i människorna själv. Du måste alltid kunna få hjälp på torget. Om någon går på dig så kan jag hålla fast dem. Alla kan inte bli polis men alla kan hjälpa till.

”Det kan inte finnas en polis för varje person”

Han menar att samhället måste kunna säga ifrån själva mot de mindre brotten, men utan att gå över gränsen att börja göra polisens uppgifter.

– Det vore också bra om fler poliser utbildades från olika kulturer. Så att vi har svenska medborgare med olika språk som kan reda ut olika typer av bråk. Jag tror det skulle hjälpa till att lugna situationer som inte behöver bli så stora.Mannen som gick bärsärk orsakade problem på systembolaget.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON

Efter händelsen med mannen på torget har det varit tyst från polisen centralt. Mellerudpolisen Monica Lindberg tycker att någon kunde ha hört av sig till dem, som många gånger påpekat att Dalsland har för få bilar, efter uppståndelsen.

– Jag har blivit så van vid att vi aldrig får någon bil skickad så jag kommer knappt ihåg alla gångerna. När det gäller rapporterad rattfylla till exempel, där tycker jag att en bil borde skickas ut. Och jag tror inte det kommer bli bättre tyvärr. Jag tror det kommer att bli värre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.