Man överklagar dom för rån på speldirektör

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska spels vd Lennart Käll rånades brutalt i april.
Foto: Ylwa Yngvesson
Två män dömdes för rånet – en 38-åring och en 30-åring. 30-åringen överklagar nu domen.
Foto: Polisen

En av männen, en 30-åring, som dömdes för det brutala rånet mot speldirektör Lennart Käll har överklagat fängelsedomen.

Han säger sig ha lurats med på rånet av sin kumpan.

"Han har inte varit medveten om någon brottsplan", skriver hans advokat Viktor Svartz i överklagandet.

Den 9 augusti dömdes duon för det brutala, väpnade rånet mot speldirektören Lennart Käll i närheten av hans bostad på Ekerö.

Den mest aktive av rånarna, en 38-åring som kartlagt Lennart Käll innan han klädde ut sig till byggarbetare och slog till mot direktören när denne körde mot jobbet den 13 april, dömdes till fyra års fängelse för rån och övergrepp i rättssak av Stockholms tingsrätt.

Advokat: "Vi anser domen är felaktig"

Den mer passive, en 30-åring, dömdes till två och ett halvt års fängelse för rån och har nu överklagat domen till hovrätten genom sin advokat: Viktor Svartz.

– Vi anser att den här domen är felaktig. Min klient är oskyldig och vi har för avsikt att överklaga domen, sa Viktor Svartz till Expressen när domen meddelades.

I slutet av förra veckan tog tingsrätten emot överklagan:

"NN vidhåller att han har befunnit sig på platsen för den påstådda brottsligheten. Han har dock inte varit där i brottsligt syfte. NN har inte varit medveten om någon brottsplan och han har inte agerat tillsammans och i samförstånd med någon annan person", skriver advokaten.

Skyllde spelmissbruk på Käll

Under måndagen, när ett dygn återstod av överklagandetiden, så hade tingsrätten ännu inte tagit emot någon överklagan från 38-åringen.

38-åringen har hittills inte överklagat domen.
Foto: Alex Ljungdahl

Männen led av spelmissbruk och projicerade skulden för detta på den yttersta representanten för spelbranschen i Sverige: Svenska spels vd Lennart Käll.

– Han säger att jag förstört hans pappas liv. Han säger att hans pappa är i min ålder och att han spelat i 30 år har Lennart Käll berättat i polisför om traumat.

Rånarna: "Det är återbetalning"

Gärningsmannen riktade en pistol mot Källs huvud och tejpade ihop hans händer. Därefter berättade rånaren att hans pappa under 30 års tid spelat bort stora summor på Svenska spels automater – och att rånet var en fråga om återbetalning.

– Han säger att jag är skyldig honom 2,9 miljoner kronor, berättade Lennart Käll för polisen.

Rånaren tog därefter Lennart Källs kontokort och kräver att få veta koden.

Därefter släppte han Käll fri och försvann från platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.