Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asylsökande i Malung mordhotade av man

Polis har larmats till asylboendet på Lima stugby, utanför Malung. En man ska ha hotat de asylsökande som sedan i går vägrar att kliva av en buss.
Foto: Henrik Hansson
Foto: Google maps/Skärmavbild

Polis har larmats till asylboendet på Lima stugby, utanför Malung. 

En man ska ha hotat de asylsökande som sedan i måndags vägrar att kliva av bussen.

– Han har varit hotfull mot flyktingarna, säger Hans Gyll, vakthavande befäl.

En kvinna berättar att mannen gett sig på hennes pappa.

– Han skrek att han skulle döda honom, säger Hadeel.

Polisen fick larmet vid klockan 20.40 på tisdagskvällen och skickade en polispatrull till Limedsforsen i Malung-Sälens kommun. Den anlände strax efter klockan 21 till asylboendet, i skidlegendaren Sixten Jernbergs gamla fritidsby, som uppmärksammats efter att några asylsökande vägrat kliva av bussen, efter att en grupp med 35 personer anlänt dit.

– Vi har en patrull på plats för att det har varit någon form av oenighet där, sa Hans Gyll, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

"Skulle döda honom"

En av de asylsökande berättar att de låg och sov inne i bussen när de plötsligt hörde en man skrika och gorma utanför. 

– Han skrek att vi skulle åka tillbaka till Syrien. Han knuffade på bussen och vi blev jätterädda. Han tog tag i min pappas nacke och skrek att han skulle döda honom, och han knuffade till en annan man. Jag blev så rädd att jag sprang, säger Hadeel.

"Borde åka tillbaka"

Efter att ha talat med folk på plats meddelade polispatrullen att läget är lugnt, men en man ska ha hotat de som sitter kvar på bussen i protest.

– Det verkar som att det är en person som har gått fram till bussen och sagt att de borde åka tillbaka till Syrien. Han har varit hotfull mot flyktingarna, säger Hans Gyll.

Polisen har upprättat en anmälan gällande olaga hot. Enligt händelserapporten finns det i nuläget ingen misstänkt.

Sitter kvar på bussen

Samtidigt har inte Migrationsverket inte kommit närmare en lösning på situationen med de protesterande flyktingarna.

– Vi har tyvärr inte kommit fram till någon lösning när det gäller de som inte vill acceptera boendet. Sedan behöver bussbolaget bussarna, men hur de tänker och vad de kommer att göra kan inte jag svara på, säger Per Ek på Migrationsverkets pressjour.

Det finns inget annat boende som de kan flyttas till, enligt Migrationsverket.

– Det här är den tillfälliga boendelösningen som vi kan erbjuda för dem just nu. Sedan finns det naturligtvis en möjlighet att ordna med boende på egen hand, säger Per Ek.

Vilken anledning har de gett till att inte vilja bo i stugbyn?

– Som jag förstått det handlar det om att det är långt ute i skogen, långt ifrån storstaden, och att man haft andra förväntningar på vad det är för ett boende, säger Per Ek.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.