Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man mördades på åker – två döms för medhjälp

Följ senaste nytt i Expressens livesändning
Det var på kvällen den 9 augusti som en förbipasserande som var ute och gick med sin hund upptäckte kroppen på en åker i närheten av gamla E18 i höjd med Tillinge kyrka.
Foto: Janne Åkesson/ Swepix
Ett år efter att den 20-årige Södertäljebon hittades mördad på en åker utanför Enköping åtalades fyra åtalade män för mord, medhjälp till mord och en av dem för anstiftan.
Foto: Janne Åkesson/ Swepix

En ung man hittades död på en åker utanför Enköping.

Han var skjuten i huvudet och enligt åklagaren mördades mannen efter en konflikt med ett kriminellt nätverk.

Uppsala tingsrätt dömer två män till 12 respektive 6 års fängelse – men de skyller på varandra och döms för medhjälp till mord.

Det var på kvällen den 9 augusti som en förbipasserande som var ute och gick med sin hund upptäckte kroppen på en åker i närheten av gamla E18 i höjd med Tillinge kyrka.

Den skjutne visade sig vara en 19-årig man från Södertälje.  

Mannen hittades skjuten med ett skott i huvudet. De mäns som nu döms har berättat att de kommit till platsen i bil tillsammans med 19-åringen.

Skyller på varandra

De skyller dock på varandra vad gäller vem av dem som ska ha skjutit det dödande skottet.

– Eftersom de tilltalade skyller på varandra har tingsrätten inte kunnat fastslå vem av dem som har dödat 19-åringen. Det är klarlagt att någon av de tilltalade männen har dödat 19-åringen och tingsrätten har funnit att de båda har haft uppsåt till att denne skulle dödas. De döms därför envar för medhjälp till mord, säger rättens ordförande Nils Pålbrant i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren var upprinnelsen till mordet att den mördade 19-åringen från Södertälje skulden för att en automatkarbin slarvades bort för det gäng han umgicks med i Västerås.

Tingsrätten skriver i domen att de delare åklagarens uppfattning att gärningen har haft karaktären av en avrättning och varit ”särskild hänsynslös.”

Ny lag – får straffrabatt 

Vid straffmätningen har rätten tagit hänsyn till att en av männen var 18 år vid gärningen samt att de båda lämnat uppgifter som inneburit att gärningen klarats upp. Bland annat har en av männen hjälpt polisen att hitta mordvapnet.

Kammaråklagare Thomas Forsberg har tidigare sagt till tidningen LT att han vill se båda dömda för mord – men med en straffreducering för de båda männen. Istället för livstids fängelse yrkade han på 16 år för 33-åringen, som nu fick 12, respektive 9 års fängelse för 19-åringen som fick sex års fängelse.

I somras trädde en ny lagstiftning i kraft. Den som lämnar väsentliga uppgifter om sin egen eller andras delaktighet i ett brott under polisutredningen, kan få reducerat straff av åklagaren.

Männen har uppgett att de utfört mordet på uppdrag av en 35-årig man. Han åtalades för anstiftan till mord och ytterligare en 21-årig man åtalades för medhjälp till mord. De frikändes båda av tingsrätten.


LÄS MER: Död person hittad på åker utanför Enköping 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.