Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man misstänkt död av polisvåld – nu sprids filmklippet på nätet

”Att vara svart i USA borde inte innebära en dödsdom”, sa Minneapolis borgmästare Jacob Frey under en presskonferens på tisdagen.
Foto: Renee Jones Schneider / Represented by ZUMA Press, Inc.
I klippet ser man hur polis kväver en gärningsman med sin kropp – samtidigt som mannen ber för sitt liv.
Foto: Darnelle Fraizer / Facebook
Mannen är medvetslös och bärs bort till ambulans
Foto: Darnelle Fraizer / Facebook

Här kväver amerikansk polis en misstänkt gärningsman – samtidigt som mannen skriker ”jag får ingen luft”. 

Nu sprids klippet från det våldsamma polisgripandet på nyhetssajter och sociala medier. 

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i USA efter att det framkom att mannen dog, skriver bland annat Washington Post. 

Händelsen som inträffade i Minneapolis under måndagen har uppmärksammats i medier världen över. Flera tidningar har nu också valt att publicera den våldsamma videon – efter att den först började spridas över sociala medier. 

I det fem minuter långa klippet ser man hur polis står på mannens hals. Mannen, som var i 40-årsåldern, har svårt att andas och skriker flera gånger. 

– Jag kan inte andas. Jag kan inte andas.

Men polisen flyttar sig inte och kväver honom tills mannen blir medvetslös. Sedan flyttas han från platsen med ambulans.  

Mannens död utreds av FBI 

Polisen i Minneapolis meddelade senare att mannen dog, kort efter att klippet spelats in. Nu undersöker FBI och statliga myndigheter hans död, efter att förespråkare och stadstjänstemän krävt ett snabbt svar på vad det var som hände. 

Enligt polisens pressmeddelande greps mannen utanför en matbutik. Han ska då ha ha varit misstänkt påverkad av droger, skriver Minneapolis-polis. 

– Att vara svart i USA borde inte innebära en dödsdom, sa Minneapolis borgmästare Jacob Frey under en presskonferens på tisdagen. 

– I fem minuter såg vi på när en vit polis pressade knäet på en svart mans hals. I fem minuter. När du hör någon ropa om hjälp ska du hjälpa. Denna polis misslyckades i det mest grundläggande – medkänsla. 

Vittnet berättar: ”De tog honom inte på allvar”

Darnella Frazier, som spelade in klippet, var på väg till sina vänner när hon såg vad som hände. Hon tog snabbt upp mobilen och filmade den våldsamma händelsen. 

– När jag kom fram till honom, låg han redan på marken, säger hon i ett klipp på Facebook. 

– Polis tryckte ner honom i marken samtidigt som han grät. De tog inte hans skrik på allvar, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.