Man misstänks mördat gäst – tio dagar före utvisningen

Här är en sammanställning av BRÅ:s senaste rapport för 2018.
Den misstänkte mannen fångad på övervakningskamera i lokaltrafiken.
Foto: Polisen
Övervakningskamerans bild på mannen.
Foto: Polisen
Bilder på blodiga fotspår som säkrades av polis utanför brottsplatsen.
Foto: Polisen
Den misstänkte mannen fotad i arresten, med spår av blod på sig.
Foto: Polisen
Blodigt fotavtryck som säkrades inne i lägenheten.
Foto: Polisen
Polisens spår.
Foto: Polisen
1 / 7

Bara någon timme efter att sällskapet haft fest och ätit kyckling förvandlades lägenheten till blodig mordplats.

Misstänkt för mordet är en man i 20-årsåldern som nyligen fått avslagsbeslut på sin asylansökan, enligt honom själv. 

När polis kom till adressen i Skellefteåtrakten i Västerbotten efter larm från grannar var hemmet upp och nedvänt. Bilder ur förundersökningen visar sängen omkullvält och blod i hela lägenheten.  

Festen hade urartat efter att en av värdarna blivit förbannad på en gäst som ville sova över, kommer det senare fram i förhör. 

Enligt åtalet gick mannen till knivattack och mördade gästen med flera hugg. I samma veva blev lägenhetsinnehavaren utsatt för en grov misshandel, enligt misstankarna.

Livlös med öppna ögon

Genom brevinkastat kunde ditlarmad polis klockan 04.28 se den nakna mannen på det blodiga golvet - livlös med öppna ögon. Den rättsmediciniska undersökningen visade senare att mannen fått stickskador på bålen, magen och armarna. 

I snön utanför huset upptäckte polisen fotspår. Patrullen delade upp sig - en bevakade brottsplatsen, den andre tog upp jakten efter mördaren med hjälp av hund. Fyra minuter senare upptäckte polismannen en person som flydde. Han skrek ”polis, stanna” men inget hände. Han släppte hunden som snabbt hittade mannen som gömt sig. Mannen greps klockan 04.37- nio minuter efter att patrullen först anlänt. 

Detta enligt ett polis-PM.

I veckan kom åtalet. 

Åklagare har tidigare sagt:

– Offret bor inte där, men skulle få sova över. Den misstänkte har av någon anledning fått för sig att han ska kasta ut offret från lägenheten – då blir det bråk.

Gardinerna till köksfönstret är fördragna. På köksbordet en trasig lampa, ett ciggpaket och en öppnad öl-burk. Smutsig disk på diskbänken.

”Skulle utvisas”

Den mordmisstänkte mannen säger att han kom ensam till Sverige 2015. I förhör kommer han in på att han fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut den 27 mars 2018. 

– Jag har fått avslag på min asylansökan och jag har fått, jag får inte lämna landet heller. Jag, man har stoppat och jag får inga pengar från er och så, så jag sover alltså hos olika människor där jag kan hitta nånstans. 

Tio dagar innan han skulle utvisas skedde det misstänkta mordet i lägenheten där mannen övernattat ibland.

–Jag ville vara kvar i Sverige men alltså staten har tvingat mig att återvända till mitt hemland, säger han i förhör.

Under cirka en månad tids innan det misstänkta mordet har mannen bott hemma på soffan hos olika människor. Han beskriver tiden innan som ”smärtsam” och ”kallt utomhus”. 

På frågan om vad han gjort i Skellefteå säger han att han brukar umgås med sina vänner – och att det är dem som försörjt hans tillvaro där.

– Jag hade inget jobb, ingen skola, ingen skolgång. Jag brukar gå hem till min vän och för det mesta spela Playstation (...). 

”Har inte knivhuggit honom så mycket”

Den misstänkte mördaren har erkänt att han knivskurit offret två gånger. Offret hade betydligt fler stickskador enligt den rättsmediciniska utredningen.

– Jag har ingen aning om hur det har kommit och verkligheten är att jag inte har knivhuggit honom så här, så här mycket.

Mannens advokat:

– Min klient förnekar brott, säger Jens Nyström.

Rättegången inleds snart vid Skellefteå tingsrätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.