Terroriserandet av flickvännen nådde sin kulmen i april 2013. Då tog pojkvännen en yxa och slog baksidan av den rakt i pannan på kvinnan. Foto: POLISENTerroriserandet av flickvännen nådde sin kulmen i april 2013. Då tog pojkvännen en yxa och slog baksidan av den rakt i pannan på kvinnan. Foto: POLISEN
Terroriserandet av flickvännen nådde sin kulmen i april 2013. Då tog pojkvännen en yxa och slog baksidan av den rakt i pannan på kvinnan. Foto: POLISEN
Mannen ska ha kommit tillbaka med en enhandsyxa och sagt till flickvännen att om hon inte lämnade huset skulle han döda henne: "Jag tvekar inte att döda dig". Foto: POLISENMannen ska ha kommit tillbaka med en enhandsyxa och sagt till flickvännen att om hon inte lämnade huset skulle han döda henne: "Jag tvekar inte att döda dig". Foto: POLISEN
Mannen ska ha kommit tillbaka med en enhandsyxa och sagt till flickvännen att om hon inte lämnade huset skulle han döda henne: "Jag tvekar inte att döda dig". Foto: POLISEN

Man misshandlade sin flickvän med yxa

Publicerad

29-åringen högg sin flickvän i huvudet med en yxa så illa att hon fick skador på hjärnan.

Nu åtalas skräckpojkvännen, som enligt kvinnan ska ha terroriserat henne i flera år – med dödshot, strypgrepp, knytnävar och genom att piska henne.

Polisens förundersökning vittnar om pojkvännens systematiska terroriserande av sin flickvän och sambo.

I förhör berättar flickvännen, nu i 25-årsåldern, om hur hon gång på gång misshandlats och hotats av den något äldre pojkvännen utanför Sandviken.

Terrorn nådde sin kulmen i april 2013, då pojkvännen tog en yxa och slog baksidan av den rakt i pannan på kvinnan. Hon började blöda fick en sårskada, fraktur i vänstra pannbenet, blödning och skador på hjärnan, enligt åtalet i Gävle tingsrätt som lokaltidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet har rapporterat om.

I förhör berättar kvinnan att hon och pojkvännen bråkade, och att hon då sa att hon inte ville vara kvar hos honom. Två månader tidigare hade hon sagt att hon ville lämna pojkvännen, som då enligt förhör sa till henne att:

– Om du lämnar mig kommer du att dö. Om du inte är med mig så ska ingen annan ha dig heller.

"Man slår väl inte någon man älskar"

Den här gången lämnade han vardagsrummet – för att snart komma tillbaka med en enhandsyxa. Han ska sen ha hotat flickvännen och sagt att om hon inte lämnade huset skulle han döda henne: "Jag tvekar inte att döda dig".

Enligt rättshandlingarna lyckades kvinnan ta yxan från sin pojkvän, som "var alldeles svart i ögonen". Då gick han och hämtade ännu en yxa. Han ska sen ha gått runt i vardagsrummet, svängt vapnet fram och tillbaka och sagt "nu jävlar, nu jävlar".

Sen gick han mot henne.

Nästa sak flickvännen minns är att hon ligger och blöder i soffan. Sen att hon sitter i köket och trycker en handduk mot huvudet. Pojkvännen ska ha gått runt och varit rädd för att han skadat kvinnan allvarligt, och innan ambulansen kom fram ska han ha gett henne tre eller fyra starka morfintabletter.

"Man slår väl inte någon man älskar med en yxa"

För ambulanspersonalen berättade kvinnan inte först vad som hänt. Och när hon förhördes av polisen om det djupa jacket två dagar efter attacken sa hon att hon inte visste vem som slog henne. På frågan om det var pojkvännen svarade hon att han aldrig skulle göra så – eftersom han älskar henne.

– Man slår väl inte någon man älskar med en yxa i huvudet, sa hon.

I ett senare förhör pekade flickvännen ut en annan som ansvarig för slaget. Trots att polisen hittade två yxor och flickvännens blod i trappan ner till tvättstugan i pojkvännens hus kunde åtal inte väckas och förundersökningen lades ner.

Drygt ett år senare hörde kvinnan av sig till åklagare Agneta Kling, och nu har åtal väckts.

– Kvinnan berättade först inte vem som hade gjort det, hon angav olika gärningsmän. Sen hörde hon av sig efter drygt ett år och berättade att det var den här, nu åtalade, mannen. Då togs förundersökningen upp igen, säger Agneta Kling.

Pojkvännen nekar till brott

Vad det var som gjorde att kvinnan valde att berätta att det var pojkvännen som misshandlat henne Agneta Kling inte.

Nu står ex-pojkvännen, som konsekvent nekat till anklagelserna, åtalad för grov misshandel för yxattacken.

"Genom att använda livsfarligt vapen och rikta angreppet mot huvudet visat särskild hänsynslöshet och råhet", står det bland annat i åtalet.

Expressen har varit i kontakt med kvinnans målsägandebiträde Catrin Listad som hälsar att ingen kommentar kan lämnas.

Den åtalade mannen nekar helt till misstankarna.

– Han nekar till det. Det var länge sen och förstår inte riktigt varför det kommer nu. Han förnekar brott, säger hans försvarare Lars Ståhlberg.

– Det blir en trovärdighetsfråga mellan parterna, och eftersom det är så gammalt och inte upptaget tidigare känns det inte så starkt.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag