Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man misshandlade sin flickvän med yxa

Terroriserandet av flickvännen nådde sin kulmen i april 2013. Då tog pojkvännen en yxa och slog baksidan av den rakt i pannan på kvinnan. Foto: POLISEN
Mannen ska ha kommit tillbaka med en enhandsyxa och sagt till flickvännen att om hon inte lämnade huset skulle han döda henne: "Jag tvekar inte att döda dig". Foto: POLISEN

29-åringen högg sin flickvän i huvudet med en yxa så illa att hon fick skador på hjärnan.

Nu åtalas skräckpojkvännen, som enligt kvinnan ska ha terroriserat henne i flera år – med dödshot, strypgrepp, knytnävar och genom att piska henne.

Berättar i förhör om pojkvännens terror

Paret träffades 2010. De första sex månaderna var förhållandet lugnt, berättar flickvännen i förhör. Sen började pojkvännen att säga nedvärderande saker om henne och psyka henne. Sen började misshandeln, så som hon återgivit den i förhör:

December 2010: Paret bråkar verbalt och pojkvännen tar tag i kvinnans hår, kastar ner henne i golvet. Tvingar henne sen att stå utomhus i minusgrader, endast klädd i tunna byxor och en tunn tröja.

Januari 2011: Börjar också som ett verbalt bråk. Pojkvännen hämtar en brandyxa och hotar att "hugga av ett ben" på henne om hon inte lämnar huset. Han slår henne hårt på smalbenet med yxskaftet, vilket lämnar ett sår.

Juni 2011: Flickvännen flyttar tillbaka till sin lägenhet. Pojkvännen hälsar på och de börjar bråka. Han slår kvinnan med ett knytnävsslag på munnen, vilket resulterar i en fläskläpp. Flickvännen får även ett slag med handflatan över ena kinden. Sen låser hon in sig på toaletten tills pojkvännen lämnar.

Hösten 2011: Paret är hemma i pojkvännens bostad och sover. Kvinnan vaknar mitt i natten av att pojkvännen skriker att hon ska sticka därifrån – annars ska han döda henne. Pojkvännen hämtar en tv-sladd och börjar piska henne på bröstet, ryggen, benen och mot huvudet. Han kastar även dammsugaren på henne.

Våren 2012: Paret är på övervåningen i pojkvännens hus och börjar bråka – pojkvännen är svartsjuk. Han tar tag i flickvännens händer och slänger in henne i sovrumsdörren så att det blir ett hål i den. Hon träffar dörren med pannan.

Februari 2013: Två månader innan yxattacken säger flickvännen att hon funderar på att lämna honom, att hon inte orkar med alla bråk. Då tar han ett grepp om kvinnans hals och trycker så hårt att hon inte kan andas. Samtidigt säger han enligt förhöret: "Om du lämnar mig kommer du att dö. Om du inte är med mig så ska ingen annan ha dig heller." När han släpper taget vänder han på henne och trycker en kudde över hennes huvud så att hon återigen får svårt att andas.

April 2013: Yxmisshandeln som nämns i texten intill.

Maj 2013: Misshandeln som nämns i artikeln intill.

Polisens förundersökning vittnar om pojkvännens systematiska terroriserande av sin flickvän och sambo.

I förhör berättar flickvännen, nu i 25-årsåldern, om hur hon gång på gång misshandlats och hotats av den något äldre pojkvännen utanför Sandviken.

Terrorn nådde sin kulmen i april 2013, då pojkvännen tog en yxa och slog baksidan av den rakt i pannan på kvinnan. Hon började blöda fick en sårskada, fraktur i vänstra pannbenet, blödning och skador på hjärnan, enligt åtalet i Gävle tingsrätt som lokaltidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet har rapporterat om.

I förhör berättar kvinnan att hon och pojkvännen bråkade, och att hon då sa att hon inte ville vara kvar hos honom. Två månader tidigare hade hon sagt att hon ville lämna pojkvännen, som då enligt förhör sa till henne att:

– Om du lämnar mig kommer du att dö. Om du inte är med mig så ska ingen annan ha dig heller.

"Man slår väl inte någon man älskar"

Den här gången lämnade han vardagsrummet – för att snart komma tillbaka med en enhandsyxa. Han ska sen ha hotat flickvännen och sagt att om hon inte lämnade huset skulle han döda henne: "Jag tvekar inte att döda dig".

Enligt rättshandlingarna lyckades kvinnan ta yxan från sin pojkvän, som "var alldeles svart i ögonen". Då gick han och hämtade ännu en yxa. Han ska sen ha gått runt i vardagsrummet, svängt vapnet fram och tillbaka och sagt "nu jävlar, nu jävlar".

Sen gick han mot henne.

Nästa sak flickvännen minns är att hon ligger och blöder i soffan. Sen att hon sitter i köket och trycker en handduk mot huvudet. Pojkvännen ska ha gått runt och varit rädd för att han skadat kvinnan allvarligt, och innan ambulansen kom fram ska han ha gett henne tre eller fyra starka morfintabletter.

"Man slår väl inte någon man älskar med en yxa"

För ambulanspersonalen berättade kvinnan inte först vad som hänt. Och när hon förhördes av polisen om det djupa jacket två dagar efter attacken sa hon att hon inte visste vem som slog henne. På frågan om det var pojkvännen svarade hon att han aldrig skulle göra så – eftersom han älskar henne.

– Man slår väl inte någon man älskar med en yxa i huvudet, sa hon.

I ett senare förhör pekade flickvännen ut en annan som ansvarig för slaget. Trots att polisen hittade två yxor och flickvännens blod i trappan ner till tvättstugan i pojkvännens hus kunde åtal inte väckas och förundersökningen lades ner.

Drygt ett år senare hörde kvinnan av sig till åklagare Agneta Kling, och nu har åtal väckts.

– Kvinnan berättade först inte vem som hade gjort det, hon angav olika gärningsmän. Sen hörde hon av sig efter drygt ett år och berättade att det var den här, nu åtalade, mannen. Då togs förundersökningen upp igen, säger Agneta Kling.

Pojkvännen nekar till brott

Vad det var som gjorde att kvinnan valde att berätta att det var pojkvännen som misshandlat henne Agneta Kling inte.

Nu står ex-pojkvännen, som konsekvent nekat till anklagelserna, åtalad för grov misshandel för yxattacken.

"Genom att använda livsfarligt vapen och rikta angreppet mot huvudet visat särskild hänsynslöshet och råhet", står det bland annat i åtalet.

Expressen har varit i kontakt med kvinnans målsägandebiträde Catrin Listad som hälsar att ingen kommentar kan lämnas.

Den åtalade mannen nekar helt till misstankarna.

– Han nekar till det. Det var länge sen och förstår inte riktigt varför det kommer nu. Han förnekar brott, säger hans försvarare Lars Ståhlberg.

– Det blir en trovärdighetsfråga mellan parterna, och eftersom det är så gammalt och inte upptaget tidigare känns det inte så starkt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!