Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man med svenskt pass greps efter terrorlarm i Thailand

En bild på den mannen som nu jagas av polisen, misstänkt för att ha planerat terrorattentat i Bangkok. Hans kamrat som nu sitter gripen uppges ha haft ett svenskt pass. Foto: AP och All over press
En misstänkt terrorist med koppling till Hizbollah greps i Thailand efter ett terrorlarm från den amerikanska ambassaden i Bangkok.
Nu uppges mannen ha haft ett svenskt pass.
- Ambassaden håller på och undersöker det här, säger André Mkandawire på UD:s presstjänst.
Den amerikanska ambassaden i Bangkok gick under fredagen ut med en varning till amerikanska medborgare i Thailand.
I varningen stod att utländska terrorister misstänks förbereda en attack i turistområden i huvudstaden. Ambassaden uppmanade samtidigt sina medborgare att hålla en låg profil och vara försiktiga i områden där västerländska turister samlas.
Även den israeliska ambassaden gick ut med liknande varningar.
Några timmar senare uppgav thailändsk polis att en man hade gripits och att förhör pågick. Han ska ha kopplingar till den militanta rörelsen Hizbollah, uppger AP.
– USA kontaktade oss i går kväll och berättade att två terrorister hade tagit sig in i Thailand och planerade att utföra terrorhandlingar, säger Thailands försvarsminister Yutthasak Sasiprapha enligt Bangkok Post.

Svenskt pass

När thailändsk polis slog till mot männens rum lyckades de fly, men den ene greps senare vid flygplatsen Suvarnabhumi i Bangkok när han försökte ta sig ut ur landet, uppger Bangkok Post.
Svenska ambassaden i Bangkok undersöker nu medieuppgifter om att mannen ska ha ett svenskt pass.
– Det rör sig om en libanesisk medborgare med svenskt pass som ska ha gripits. Men vi kan inte bekräfta uppgifterna, säger André Mkandawire på UD:s presstjänst.
Enligt Bangkok Post hade männen både libanesiska och svenska pass.

Planerade bilbombsattentat

De thailändska myndigheterna fick ett tips före nyår om en planerad attack, där målet var israeler, uppger AP.
En myndighetskälla säger till Bangkok Post att Thailand ska ha fått tipset från Israel via USA före jul. Målet ska ha varit "västerländska personer".
I polisförhör ska den gripne ha sagt att männen planerade ett bombdåd. Thailands försvarsminister Yuthasak Sasiprapa uppger att männen kan ha planerat flera bilbombsattentat mot mål som israeliska ambassaden, religiösa mötesplatser samt mot utflyktsföretag och restauranger som riktar sig mot israeler.
Attackerna skulle ske mellan den 13–15 januari, och att angreppet var kopplat till USA:s aktiviteter beträffande Iran.
Iran misstänker att USA är delaktig i en rad mord på kärnteknikexperter. Hizbollah backas huvudsakligen upp av Iran och Syrien.
Nu letar polisen efter den andre mannen, och har gått ut med en teckning av den misstänkte.

Följa uppmaningar

Svenska UD uppmanar svenskar i landet att hålla sig uppdaterade om läget.
– Resande bör hålla sig uppdaterade via medierna och följa eventuella uppmaningar från thailändska myndigheter, men det är ingen avrådan från att resa till eller vistas i Thailand, säger André Mkandawire på UD:s presstjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!