Man med samurajsvärd omhändertagen

Publicerad

Polisen har omhändertagit en man med samurajsvärd i Umeå.

Enligt polisen var mannen påverkad och de upptäckte svärdet när de skulle omhänderta mannen.

– Svärdet var inlindat i ett lakan. Varför han hade det vet vi inte, säger Henrik Vernerlund, RLC-befäl vid polisregion Nord. 

Polisen fick vid 18.30-tiden på söndagen ett samtal om att en man uppträdde märkligt vid en butik i Umedalen i Umeå, som Västerbottens-Kuriren var först med att berätta. 

– Det är en person som ringde in om en man som gick runt med ett lakan mot kroppen. Han uppförde sig märkligt och verkade påverkad, säger Henrik Vernerlund.

Poliser smög sig på

Tre patruller skickades till platsen. När polisen kom till platsen upptäckte de att mannen hade ett samurajsvärd på sig. 

– Två patruller körde fram från ena hållet och två poliser smög upp bakom honom och kunde omhänderta honom utan någon dramatik. Det visade sig att det var ett samurajsvärd som var inlindat i det här lakanet, säger Henrik Vernerlund. 

Odramatiskt ingripande

Ingripande mot mannen gick lugnt tillväga, enligt polisen.

– Svärdet var inlindat i lakanet. Varför han hade det vet vi inte, säger Henrik Vernerlund. 

Mannen misstänks inledningsvis för brott mot knivlagen samt narkotikabrott. Mannen är känd av polisen sedan tidigare för bland annat narkotikabrott och är från trakten.

– Han var så pass på påverkad att han ska höras i morgon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag