Män med rätt blodsband ska inte döma rätt från fel

Jenny Strindlöv, reporter på Kvällsposten/Expressen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Patriarkala domstolar utanför det svenska rättsväsendet. Traditionen ”Romani kris” i den romska gemenskapen, både i Sverige och internationellt, är inget okänt fenomen. 

Då och då har journalister gjort nedslag för att berätta om denna udda konstruktion.

För elva år sedan intervjuade till exempel Peter Kadhammar Malmöbon Stefan Wydow i Aftonbladet under rubriken ”Här tronar en hövding”. Han beskrivs som domare i ”romernas egna rättegångar”. Kadhammar konstaterar att det är uppseendeväckande, men ”inte konstigt”, att en etnisk grupp har en egen rättskipning vid sidan av. Romernas historia av utanförskap har tvingat fram den här typen av system, resonerar han.

Lite senare under 2010 uppmärksammades Romani kris igen i SVT:s ”Uppdrag granskning” i fallet ”Rosanna”, en 14-årig flicka som sålts som prostituerad av tre personer. Ali Fegan rapporterade att två av hallickarna dömdes, men den tredje kom undan eftersom flera personer drog tillbaka sina tidigare uppgifter. En uppgörelse i en romsk domstol låg bakom. ”Han fick en fribiljett. Vi kom överens med familjen”, berättade den sålda flickans pappa för SVT. Överenskommelsen bestod i att den tredje hallicken undkom det formella rättssystemet, men bannlystes från den romska gemenskapen i två år och fick betala skadestånd till den drabbades familj.

Sedan dess tycks inte mycket ha hänt. Den alternativa rättsskipningen har åtminstone fortsatt. 

Expressens/Kvällspostens reporter Jenny Strindlöv avslöjade i veckan historien om en 13-årig flicka, som anklagar sin styvfar för våldtäkt. Efter ett kort förhör med styvpappan i en romsk domstol – ”har du knullat henne?” – ansågs han ”rentvådd”. Flickan själv hördes inte.

Hon påstods ha hittat på alltihop för att hämnas sin familj, som inte tillät henne vara kär i en icke-rom. Och den som spred ”ryktet” om våldtäkten efter Romani kris skulle bötfällas, sades det. Det hela sändes på Facebook så att alla skulle veta vad som gällde.

Förhoppningsvis tyder den allt mer kompetenta journalistiken, som den av Jenny Strindlöv, på att utvecklingen på ett plan har gått framåt.

En av de män som ledde ”rättegången” heter Stefan Wydow, son till ”hövdingen Stefan Wydow”, som Kadhammar intervjuade för ett decennium sedan. Wydow den yngre, som uppmanade flickans familj att inte blanda in icke-romer, är samtidigt vice ordförande i Malmö stads råd för romer, som arbetar med integration och mot diskriminering. Tala om dubbla agendor.

Fallet med 13-åringen är nu under polisutredning, styvpappan är i dag häktad. Förhoppningsvis sätter inte Romani kris-systemet käppar i hjulet, som i fallet med Rosanna.

De senaste tio åren har svenska journalister blivit allt bättre på att förstå och granska inflytelserika maktstrukturer bortom de formella, sanktionerade av svenska staten. Släktbaserade nätverk, uppgörelser i tysta, formaliserade hederskulturer som styr kvinnors men också mäns liv. Men man måste vara ärlig med att det har varit en trög process, inte sällan präglad av beröringsskräck och relativiserande när de inblandade tillhört en minoritet eller haft utländsk bakgrund.

Förhoppningsvis tyder den allt mer kompetenta journalistiken, som den av Jenny Strindlöv, på att utvecklingen på ett plan har gått framåt. Alla i Sverige förtjänar rättsstatens skydd och förutsägbarhet. Och att få leva fritt efter egen vilja och förmåga, utan att män med rätt blodsband har makt att döma rätt från fel.


Karin Olsson är biträdande chefredaktör och kulturchef på Expressen. Mediekolumnen skrivs varje vecka av Karin Olsson eller redaktionschef Magnus Alselind.

Olof Lundh i Expressens mediepodd ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=85115&country_iso=se

Olof Lundh pratar om danska swingers, intrigerna i fotbolls-tv och Juholts misstag. Med kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.