Man med pistolliknande föremål på campus i Östersund

En man med ett pistolliknande föremål har setts på Campus vid Mittuniversitet i Östersund.
Foto: Jimmy Halvarsson/Sveriges radio Jämtland
En beväpnad polis inne på Campus i Östersund efter larmet om en pistolman på universitetsområdet.
Foto: LÄSARBILD

En person har gripits misstänkt för vapenbrott och förberedelse till rån.

Polisen fick tidigare under dagen in ett larm om en man som setts med ett pistolliknande föremål vid Mittuniversitetet i Östersund.

Polisen bedömer att det är rätt person som är gripen och insatsen har avslutats.

– Vi anträffade en man som stämde väl överens och vi hittade ett vapenliknande föremål som jag förstår var isärplockat, säger polisen Daniel Bixo vid en lokal pressträff på Campusområdet.

Klockan 13.47 fick polisen larm om att en man ska ha gått runt med ett pistolliknande föremål på Campus vid Mittuniversitet i Östersund.

Uppgifterna är fortfarande något oklara.

– Uppgifterna är särskilt distinkta men vi kan inte gå på det, utan anmälaren säger att han eller hon har sett en person med något som skulle kunna vara ett pistolliknande föremål och då agerar vi efter det, säger Börje Öhman kommunikatör vid polisen region nord.

Området är avspärrat

Polisen har spärrat av området samtidigt som de söker igenom byggnaderna. Sex patruller, inklusive tre hundpatruller, är på plats och gör sökningen.

– Vi har inte fått kontakt med någon med vapen eller någon som kan tänkas ha hanterat ett pistolliknande föremål, säger Börje Öhman.

Ska personen ha varit hotfull?

– Nej, det finns ingen hotbild eller någon som blivit hotad. Utan det är den här anmälarens iakttagelser som vi går på tills vidare.

Enligt SVT är mannen som eftersöks i 20-årsåldern, klädd i huvtröja och bomberliknande jacka.

Alla på området uppmanas att stanna inne.

"Ska tömma klassrummen"

Vid 15-tiden var genomsökningen fortfarande i gång på området. Många studenter är fortfarande inne i byggnaderna.

– Vi kommer att tömma klassrummen vartefter för att se så att inte personen finns i något av de klassrum som är bemannade. Jag har ingen uppfattning om hur många klassrum det rör sig om, säger Börje Öhman.

– Polisen på plats bedömer vilka klassrum som ska tömmas och då tömmer vi dem och kontrollerar ifall personerna som lämnar klassrummen kan svara mot det signalement som finns.

Polisen skriver på sin hemsida att sökningen har utvidgats till att omfatta närområdet runt Campus, men ingen person som motsvarar signalementet har påträffats.

"Mycket poliser på området"

Karin Thalin, 28, studerar på Mittuniversitet i Östersund. Hon var på plats vid campus tidigare under dagen men har nu lämnat.

– Jag befann mig i en annan byggnad och då kom en annan student in och sa att det var en man med en pistol uppe i det som kallas G-huset och att det var poliser överallt och att man inte fick komma in eller ut från den byggnaden, säger hon.

När Expressen pratar med Karin Thalin har hon precis lämnat området.

– När jag skulle åka hem så gick jag igenom området och det var jättemycket poliser. De hade säkrat den byggnaden så man inte kunde komma in och de höll på att genomsöka den. Nu när jag åkte så såg jag att det fortfarande stod kvar mycket poliser på andra ställen på området.

Vad tänkte du när du först fick höra om detta?

– Det är jättebra att de tar det på stort allvar, men spontant så blir man kanske mätt på sådana här historier när det visar sig att det inte är något. Men det är bra att man ändå tar det på stort allvar. Jag hoppas och tror att det inte var någon pistolman.

En man är gripen

En man har nu gripits i ett bostadsområde som ligger i anslutning till Campusområdet, efter att polisen fått ett tips, och polisen bedömer att det är rätt person.

Mannen, som är i 25-årsåldern, är misstänkt för vapenbrott och förberedelse till rån, uppger polisen Daniel Bixo vid en lokal pressträff på Campusområdet.

– Vi anträffade en man som stämde väl överens och vi hittade ett vapenliknande föremål som jag förstår var isärplockat, säger Bixo.

Polisen kan inte bekräfta om det handlar om ett riktigt vapen.

– Vi har i samband med gripandet påträffat ett vapenliknande föremål, så mycket kan jag säga. Jag vill inte redogöra något mer än så, säger Peder Jonsson, polisens presstalesperson i region Nord.

– Det ska naturligtvis hållas ett förhör sen får åklagare ta ställning till om mannen ska anhållas, fortsätter han.

Polisen har meddelat berörda instanser som finns runt området att insatsen är avslutad och att läget kan återgå till det normala, skriver de på sin hemsida.

Polisen berättade också om att de ska ha fått in larmet efter att mannen gått in på Campusområdet och gjort någon form av mantelrörelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.