Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man ljög för sin fru – anslöt sig till kriget

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bränd militärlastbil i Kiev.
Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

En brittisk familjefar och krigsveteran sa till sin fru att han skulle fågelskåda – i stället åkte han till Ukraina för att kriga mot Vladimir Putins styrkor.

Enligt Daily Mail har han sagt att han med militär erfarenhet inte bara kan luta sig tillbaka och titta på.

Nu riskerar han att åtalas enligt brittiska terrorlagar. 

En brittisk krigsveteran ljög för sin fru och sa att han skulle i väg och fågelskåda när han i stället reste till Ukraina för att hjälpa till att kriga mot Vladimir Putins styrkor.

Tvåbarnspappan, från Wirral, i nordvästra England, säger till Daily Mail att hans fru skulle ”freaka ur” när hon insåg att han ljugit och tagit sig till Polska gränsen för att ansluta till kriget.

Veteranen, som velat vara anonym, sa att han ville hjälpa den ukrainska armén att försvara sig mot den ryske presidenten, som han beskrev som en ”dagens Adolf Hitler”. Den brittiska mannen förklarade för Daily Mail att han som har militär erfarenhet inte bara kunde luta sig tillbaka och titta på. 

– Om jag inte kommer tillbaka, så får det vara så, sa han.

Kan åtalas enligt brittiska terrorlagar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskys har tidigare uppmanat utländska krigare att ansluta sig till landet för att hjälpa dem att försvara sig mot Ryssland.

Någonting som även den brittiska utrikesminister Liz Truss har uppmuntrat genom att säga att hon ”absolut skulle stödja” dem som ville slåss som en del av de ukrainska väpnade styrkorna.

Samtidigt har advokater gått ut och varnat britter för att ansluta till kriget och att de då kan komma att åtalas enligt brittiska terrorlagar - så som de som tog vapen för kurdiska milisstyrkor mot IS i Syrien.

Även premiärminister Boris Johnson har varnat britterna och sagt att de kan bryta mot brittisk lag genom att åka över till Ukraina för att kriga.

Nato har 200 fartyg och 130 plan på högsta beredskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.