Mona Sahlin. Foto: Sven Lindwall
Mona Sahlin. Foto: Sven Lindwall

Män lämnar s på grund av Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Männen överger Mona Sahlin. Det är förklaringen till att socialdemokraterna backar i opinionsmätningarna.
Störst är tappet i gruppen män över 65 år, där stödet för s rasar med tio procentenheter. Moderaterna är nu största parti både i Stockholm och Malmö.
Det framgår av den hemliga opinionsmätning, som partierna köper av Sifo och som TT tagit del av.
Underlaget är större och därför går det att se hur opinionen förändras inom olika grupper och delar av landet. Den senaste för oktober-november bygger på nästan 5 000 intervjuer.
Moderaterna ökar till 25,2 procent, ett lyft med 3,7 procentenheter jämfört med motsvarande mätning för augusti-september. Socialdemokraterna tappar 2,3 till 40,5 procent. Gapet mellan blocken minskar från 14 till knappt 11 procent.

Håller ställningen

Socialdemokraterna håller ställningen bland kvinnorna men förlorar 5 procentenheter hos männen. Moderaterna ökar i båda grupperna men mest hos männen.
Därmed förstärks tendensen att socialdemokraterna är kvinnornas parti och moderaterna männens. 43 procent av kvinnorna stödjer s mot 38 procent av männen. För moderaterna är det tvärtom: 28 procent av männen och bara 22 procent av kvinnorna stödjer m.
Mätningen visar också att moderaterna nu är större än socialdemokraterna i storstäderna 34,2 procent mot 30,0. Bland män i storstäderna föredrar 39 procent (plus 10 procentenheter jämfört med föregående mätning) moderaterna mot bara 26 procent (minus 6 procentenheter) socialdemokraterna.

M störst i Malmö

I Stockholmsområdet återtar moderaterna sin plats som största parti. Mer oväntat är att partiet nu också har övertaget i Malmöområdet där m får 33 procent mot 30 för s.
Länge har socialdemokraterna pendlat runt 45 procent i opinionsmätningarna. Men under hösten har stödet minskat och det ligger nu i samtliga mätningar på eller under 40 procent. Samtidigt har de tre oppositionspartierna hamnat i öppen strid med varandra.

"Oppositionen kan inte agera"

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tror att partiets nedgång främst kan förklaras av den ekonomiska krisen, men också av att s-v-mp inte lyckats forma ett regeringsalternativ.
- Under finansiell oro och ekonomisk kris i världen då är det två personer som framträtt; statsministern och finansministern. Och de har än så länge inte hittat på några ekonomiska äventyrligheter. Det belönas och vi som är i opposition kan inte agera, säger hon.

Ulvskog självkritisk

Ulvskog räknar med att det är en kortsiktig reaktion, någon slags reflex att i en kris stödja de som styr landet.
Men hon är även självkritisk.
- Vi har själva bidragit till att skapa en bild av att vi inte kan forma ett klart regeringsalternativ, under en finansiell kris. Det skapar säkert irritation hos väljarna.

Av Lillemor Idling/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag