Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man köpte teckning för 270 kronor – var värd halv miljard

Senaste nyheterna med Expressen TV
Teckningen av mästaren Albrecht Dürer.
Foto: Agnews-galleriet
Självporträtt av Albrecht Dürer.
Foto: Wikimedia

Mannen köpte teckningen för 270 kronor.

Nu har det visat sig att det förmodligen rör sig om ett tidigare okänt verk av mästaren Albrecht Dürer – och värdet uppskattas till en halv miljard.

– Det var ett otroligt ögonblick när jag såg Dürer-teckningen, säger Clifford Schorer vid Agnews-galleriet till The Art Newspaper.

Verket ägdes tidigare av arkitekten Jean-Paul Carlhian som bodde i Concord, USA. När han dog såldes tavlan tillsammans med resten av dödsboet för fem år sedan. Teckningen bar visserligen signaturen ”AD”, men säljarna trodde att det rörde sig om en 1900-talskopia av ett verk av den tyske renässansmästaren Albrecht Dürer.

– Aha, du vill ha Dürer-verket, skämtade en av Carlhians döttrar med mannen som köpte verket.

Priset var motsvarande 270 kronor.

”Det var ett otroligt ögonblick när jag såg Dürer-teckningen”

Clifford Schorer vid Agnews-galleriet i London hörde talas om verket när han var i Boston.

– Det var ett otroligt ögonblick när jag såg Dürer-teckningen. Det var antingen den bästa förfalskning jag någonsin sett eller ett mästerverk, säger Schorer.

Konstexperterna Christof Metzger och Giulia Bartrum anser att det rör sig om ett autentiskt Albrecht Dürer-verk från omkring 1503.

Mannen som köpte verket för 270 kronor har redan fått ett förskott på en miljon kronor av Agnews-galleriet inför den stundande försäljningen. Verket tros bli sålt för omkring en halv miljard kronor enligt Insider.

Skulle du köpa den här Picassosamlingen för 900 miljoner kronor?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.