Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Män köper mer sexleksaker till sig själva under corona

I en undersökning som genomfördes hösten 2017 svarade knappt 15 000 personer i åldrarna 16-84 år på frågor om deras sexliv.
Evelina Odle PR-ansvarig på mshop.
Suzann Larsdotter - sexolog.
Foto: Pressbild / Pressbild

Allt fler män köper sexleksaker till sig själva under pandemin. 

Det är en trend som flera butiker har sett de senaste månaderna.

– Vi har ökat vår försäljning av sexleksaker som riktar sig till män med 100 procent, jämfört med förra året, säger Evelina Odle, PR-ansvarig på Mshop.  

Hemmafesterna är inställda. Krogarna stänger 22.30. Och Folkhälsomyndigheten avråder från att träffa nya personer. Det är inte lätt att vara singel i coronans Sverige. 

– Många upplever en ensamhet nu. Att träffa någon ny innebär ju en smittorisk, vissa är villiga att ta den, andra inte, säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog. 

I början av året kunde flera butiker se en ökad försäljning av sexleksaker. En trend som har fortsatt, särskilt efter andra vågen. Och i veckan berättade sexbutiksägaren Anette Nordstrand att efterfrågan på sexleksaker för män har ökat, och då särskilt lösvaginor. 

– Det är män i alla åldrar som frågar efter vaginorna. Det har nog varit lite tabu med den här typen av manliga njutningsmedel, men vi tycker det är jättebra om den bilden förändras, sa hon i en intervju med Upsala Nya Tidning. 

Men det är inte bara i Uppsala som män köper sexleksaker som aldrig förr. Expressen har hört av sig till flera webbshoppar och butiker som berättar om en trend. 

– Vi har ökat vår försäljning av sexleksaker som riktar sig till män med 100 procent, jämfört med förra året, säger Evelina Odle, pr-ansvarig på Mshop. 

– Med sexleksaker för män menar vi lösvaginor, men även sexdockor, automatiska mastubatorer, penispumpar, prostatastavar och prostatapluggar.

Hos Vuxen.se har man också kunnat se ett skifte i försäljningen. 

”Bland killar är det mycket penisringar, pumpar och buttplugs. Dock kan vi inte 100 procent veta om buttplugsen köps för eget bruk.”, skriver Carl-Magnus Öhrstedt, marknadschef på Vuxen, i ett mejl till Expressen. 

Fler män i butikerna 

På Taboo i Malmö har det varit fler män i butiken än tidigare, berättar en butiksansvarig. 

– Vissa dagar slår vi även rekord i kassor och efterfrågan av nya leksaker har blivit högre. Det har kommit ett större utbud av sexleksaker både till män och kvinnor och intresset av sexleksaker till män har ökat, skulle tro att det är för att folk i sin ensamhet ändå vill känna njutning, säger Nicklas Sederholm. 

Försäljningen av onanileksaker är i enlighet med RFSU:s rekommendationer under corona. Sexologen Suzann Larsdotter ser positivt på att män tar tillfället i akt och utforskar de produkter som finns på marknaden. 

– Man har sett ner på fleshlights, eller lösvaginor, under en så lång period, säger Suzann Larsdotter. 

– Generellt sett har mäns sexualitet och onani pratats ner. Det har varit tabu för män och penisbärare att utforska sexleksaker, på samma sätt som kvinnor har kunnat. Men jag tycker att förändringen är väldigt positiv. 

Kvinnor kan handla tillsammans 

Mshop, som både finns som nätbaserad och fysisk butik, tycker att det finns en skillnad på hur män och kvinnor beter sig i butiken. 

– Vi ser väldigt sällan män eller killar i våra butiker som kommer in och shoppar till sig själva med sina kompisar. Men när det kommer till kvinnor och icke-binära så är det mycket vanligare att de kan gå in tillsammans med sina vänner att shoppa.

Även Suzann Larsdotter har märkt av att kvinnor ofta har ett större självförtroende inne i sexbutikerna. 

– Tjejer kan gå in i grupp och peka och prata högt om produkterna. Män går in och försöker att inte synas. 

– Men jag tycker det är fantastiskt att män i alla åldrar vill utforska och lära känna sig själva genom onani. Det handlar på något sätt om att ta ansvar för sin sexualitet. 


Så bygger du din egen sexleksak

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.