Tre personer har gripits, misstänkta för knivmordet. Foto: Olle SporrongTre personer har gripits, misstänkta för knivmordet. Foto: Olle Sporrong

Tre personer har gripits, misstänkta för knivmordet.

 Foto: Olle Sporrong
Den döde mannen hade knivskurits i halsen. Foto: Olle SporrongDen döde mannen hade knivskurits i halsen. Foto: Olle Sporrong
Den döde mannen hade knivskurits i halsen. Foto: Olle Sporrong
Mannen knivskars vid ett asylboende i närheten av Lindesberg. Foto: Google Earth/ExpressenMannen knivskars vid ett asylboende i närheten av Lindesberg. Foto: Google Earth/Expressen
Mannen knivskars vid ett asylboende i närheten av Lindesberg. Foto: Google Earth/Expressen
"Jakten pågår", säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman i vid Örebropolisen. Foto: Polisen Polisen"Jakten pågår", säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman i vid Örebropolisen. Foto: Polisen Polisen
"Jakten pågår", säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman i vid Örebropolisen. Foto: Polisen Polisen

Man knivskuren till döds på asylboende

Publicerad

En man i 20-årsåldern knivskars till döds under fredagsmorgonen på ett asylboende i Storå, Lindesberg.

Polisen misstänker mord – och tre personer har under förmiddagen gripits.

Alla de misstänkta har någon koppling till asylboendet i fråga.

Det är inte första gången våldsamheter har inträffat på boendet i fråga.

– Incidenter har förekommit, men inte så här grova, säger Christer Lenke, kommunchef i Lindesberg.

Det var klockan 05:18 som polisen fick larmet om att en man knivskurits vid ett asylboende i Storå norr om Lindesberg.

– Han anträffades inne på anläggningen, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman.

På fredagsmorgonen bekräftade polisen att offret avlidit av sina skador. Det skedde på sjukhus.

– För bara några minuter sedan fick jag besked om att mannen avlidit, säger Stefan Wickberg, presstalesman vid Örebropolisen, till NA.

Gömmer sig i skogen

Den döde mannen hade knivskurits i halsen. På morgonen misstänks tre män för mord. Två greps direkt under morgonen. Enligt polisen sprang den tredje misstänkte mannen till skogs när polisen kom till platsen. Han anmälde sig själv vid elvatiden.

De misstänkta männen som först greps är födda 1988 och 1989. Mannen som anmälde sig själv är född 1983, enligt NA.

Vad som föranlett mordet är i nuläget okänt.

– Det har varit en mängd dokumentationsåtgärder och tekniska undersökningar under morgonen på alla tänkbara ställen där det kan finnas spår som hjälper oss i utredningen, säger Stefan Wickberg. Det är ett större antal enheter inom polisen som är engagerade i detta, både på plats och utanför boendet.

Alla kopplas till det aktuella boendet

På lägenhetsboendet i Storå bor det 199 personer. Där bor de helt själva, utan Migrationsverkets personal.

– Det rör sig om helt vanliga lägenheter som Migrationsverket hyr och där vi helt enkelt låter de asylsökande bo, säger Magnus Önnestig, sektionschef på Migrationsverket i Örebro och Västmanland.

Personen som under morgonen knivskars och omkom är född 1996. Han bodde tillsammans med tre andra personer på lägenhetsboendet.

– De fyra som bodde i lägenheten kommer från två olika östafrikanska länder. Just nu vet vi dock inte om hans rumskamrater var inblandade, i nuläget har vi inte mer information än så, säger Magnus Önnestig.

De tre misstänkta personerna är enligt polisen alla i 30-årsåldern. De två som greps först är födda 1988 och 1989 och den som greps senare under förmiddagen är född 1983.

Samtliga gripna kan kopplas till det aktuella asylboendet.

– De två gripna ska höras under förmiddagen. Vi har varit tvungna att få fram tolkar. Det innebär också att förhören kommer att ta längre tid.

Har ni hittat mordvapnet – kniven?

– Det lämnar vi till förundersökningen så länge. En central del är att få fram en förklaring, ett motiv. Det är sådant vi förväntar oss att få svar på under förhören. Men vi vet ju inte ens hur villiga de här två är att prata.

"Incidenter har förekommit"

På plats utanför lägenheten där mordet skedde var stämningen under förmiddagen väldigt lugn.

Polisen hade spärrat av ett område i anslutning till lägenheten och det gick att se en krossad ruta samt glassplitter på marken nedanför.

– Stämningen har varit väldigt lugn bland de boende under morgonen, det har inte varit några konstigheter. Än så länge vet jag ingenting om relationen mellan de gripna personerna, säger Daniella Mancu, polisassistent på plats i Storå.

Christer Lenke, kommunchef i Lindesberg, befinner sig under fredagen på en länskonferens, men står efter morgonens dramatiska morddrama i regelbunden kontakt med Migrationsverket. Han berättar att knivmordet skett i ett lägenhetsområde som används som asylboende. I övrigt består området främst av fristående hus.

– Det här är ett litet samhälle där det förekommit ett överskott på lägenheter, säger Christer Lenke.

Har det varit problem där tidigare?

– Ja, alltså, incidenter har förekommit – men inte så här grovt. Nu bevakar vi den här händelsen. Vi står i kontakt med både polisen och Migrationsverket.

Vad skulle du vilja säga till människor i området som känner oro efter det här?

– Det är att iaktta försiktighet, och respektera polisens arbete på platsen, säger Christer Lenke.

Ordnar nya boenden

Det här är det tredje mordet på ett asylboende i Sverige sedan årsskiftet. Den 13 februari mördades en man på ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn. I januari mördades också Alexandra Mezher, 22, när hon arbetade på ett asylboende i Mölndal.

Migrationsverket finns under fredagen på plats i Storå för att stötta de boende på plats.

Man undersöker även möjligheten att ordna fram nya boendeplatser för de som bor på asylboendet.

– Vi jobbar på att ordna fram nya boendeplatser för de som känner sig rädda eller så. Jag vet ännu inte om vi har fått några sådana förfrågningar, men vi jobbar på att få fram lägenheter om det finns någon som känner så, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag