Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artisten Aiman, 20, höggs till döds

Aiman Qabli höggs ihjäl under natten mot julafton. Hans familj har godkänt att Expressen publicerar bilden på honom.
Foto: Privat
Aimans bror Mustafa hann inte fram till sjukhuset innan Aiman dog. "Mamma fick reda på det via sociala medier"
Foto: Evelina Carborn
Vänner hade samlats och gjort en minnesplats.
Foto: Jesper Lindqvist

Musikern Aiman Qabli, 20, dog på julafton efter att ha knivhuggits i Alby i Södra Stockholm.

Storebror Mustafa skyndade sig allt han kunde till sjukhuset när han fick beskedet om attacken – men hann inte fram innan Aiman gick bort.

– Vi tror att han kom direkt till paradiset, säger Mustafa Qabli, 21.

Klockan 23.18 på onsdagskvällen fick polisen larmet om att en man hade knivskurits nära tunnelbanan i Alby. Mannen fördes med ambulans till Karolinska sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda.

– Han avled inom ett par timmar efter att han kom till sjukhuset, säger förundersökningsledaren Gert Rosvall vid Södertörnspolisen.

Han säger att mannen mördades av ett stickvapen.

– Sen vilken typ av föremål det rör sig om vet vi inte riktigt, säger han.

Den mördade mannen var den 20-årige Stockholmsmusikern Aiman Qabli.

– En vän var på plats när det hände, sen fick jag ett samtal från en annan kompis. Han sa att "du måste komma hit, till Karolinska sjukhuset". När jag väl kom fram fick jag beskedet. Mamma fick fram det via sociala medier innan jag kunde berätta det för henne, säger hans storebror Mustafa Qabli, 21, om beskedet.

Vad tänker du efter nattens knivdåd?Tobi Peters, Fisksätra:"Jag stannade till när jag såg ljusen. Det är tråkigt när det händer på julafton, att en familj förlorar en son just den här dagen. Men det är fint att folk har tagit sig tid och hedrat hans minne."
Foto: Jesper Lindqvist
Vad tänker du efter nattens knivdåd?Kenan Kibar, Alby:"Det finns risker oavsett var man bor, det har hänt förut och kommer att hända igen. Men visst blir man rädd. Jag har hört att det skulle vara en snäll kille."
Foto: Jesper Lindqvist
Vad tänker du efter nattens knivdåd?Robinson Silver, Alby:"Det är tråkigt, och eftersom jag bor här blir jag ju rädd. Min fru blev chockad när jag berättade för henne. Man undrar varför det inträffar just här."
Foto: Jesper Lindqvist

Hann inte till sjukhuset

Mustafa hann inte fram till sjukhuset innan hans lillebror gick bort.

– Jag kom fram ungefär vid 02-tiden. Han omkom 00.49.

Även brödernas mamma fick ett samtal den natten.

– Någon ringde mig, en kille sa att "jag vill säga något som är jättesvårt, men jag måste säga det". Konstigt, tänkte jag. Sen sa killen att Aiman var på sjukhuset, jag frågade om något farligt hade hänt men killen visste inte, berättar mamma Fatma El Mhadbi när Expressen träffar henne och Mustafa i familjens lägenhet i Tumba söder om Stockholm.


LÄS MER: Så mycket bättre-stjärnan: "Vila i frid"


Mustafa berättar att känslorna är blandade efter det som hänt. Han kan inte riktigt ta in det.

– Känslorna är mixade som fan. Vi är muslimer, han sa trosbekännelsen innan han dog, då dör man en muslimsk död. Vi tror att han kom direkt till paradiset. Så på det sättet är jag glad, men jag är ledsen att han är borta. Förvirrad. Chock hamnade jag inte i, jag började förneka det direkt. Men när man väl börjat acceptera det så sitter man där och gråter, säger han.

Mamman fyller i:

– Vi vet inte vad som hade väntat honom om han levde, men nu vet vi. Han är i paradiset, jag är stolt över honom, säger hon.

Tusen personer på minnesstunden

Vi sitter i vardagsrummet i familjens lägenhet, i rummet intill ligger de yngre syskonen, en bror på 15 år och en syster på 13 år, och sover.

– De är för små för att hantera det, så de har bara gråtit hela dagen, säger Mustafa.

Efter att nyheten om Aimans död nådde Tumba och Vårby, där Aiman bodde och hade sina vänner, har det hållits i en minnesstund för honom. Mustafa berättar att över 1 000 personer dök upp. Flera av dem gick upp till familjens lägenhet och lämnade blommor efteråt.

– Vi vet att han var älskad av många, så vi har hanterat det bra, faktiskt, säger Mustafa.

– Han har varit deras bror så som han är min. Att vara bror ... varje person som var på minnesstunden har ett internt, speciellt minne med Aiman som bara de känner till, som en hemlighet. Han var inte bara min bror, han var deras bror också.

Musik var hans passion

Som person var Aiman som besatt av musik. Han älskade det och det var i princip det enda han höll på med om dagarna, berättar hans mamma och storebrodern. Han brukade säga att han ville bli en stjärna, samtidigt som han också ville bli sjukgymnast. Men även vänner var viktigt för honom.

– Att skaffa vänner var hans starka sida, han hade sjukt mycket vänner. Jag har fått över 800 samtal och över 1 200 meddelanden på min telefon i dag, jag känner inte ens hälften av dem. De skriver att "du känner inte mig, men jag kände din bror". Det är en skön känsla, säger Mustafa.

– Han hade jättemycket kärlek, även till familjen. Vi hade ett speciellt band, säger mamma Fatma El Mhadbi.
Södertörnspolisens Gert Rosvall konstaterar att man ännu inte har någon misstänkt gärningsman.

– Vi har hämtat in personer till förhör. Men det är inte några misstänkta, utan det är vittnesuppgifter vi vill ha.

– Det är personer som har information som vi anser är relevant. Även om de inte är direkt ögonvittnen kan de ha annan information att lämna. Jag kan inte säga exakt vad de har lämnat för information.

"Han dog som en man"

Polisen har sen tidigare bekräftat att Aiman mördades med ett stickvapen, och enligt storebrodern Mustafa var det en kniv som höggs rakt i hjärtat.

– Han backade aldrig från bråk. Det var inte så att han sökte bråk, men problem sökte honom. Om det var någon som sa "kom" så backade han inte. Han såg kniven men backade inte. Min bror dog inte som en fegis, han dog som en man, säger Mustafa.

Aiman Qablis familj har godkänt att Expressen publicerar hans namn och bild.

VET DU MER? TIPSA EXPRESSEN!

Vet du mer om händelsen? Är du på plats? Hör av dig till Expressen direkt!

Kontakta redaktionen på 71717@expressen.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 22 20.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.