Avspärrningar har upprättats på brottsplatsen och polisens tekniker ska genomföra undersökningar. Foto: Pontus Stenberg
Avspärrningar har upprättats på brottsplatsen och polisens tekniker ska genomföra undersökningar.  Foto: Pontus Stenberg

Man ihjälskjuten vid skola – skytten jagas

Publicerad

En man sköts i närheten av en skola i Katrineholm. Han avled senare under kvällen av sina skador.

Ett massivt polisuppbåd jagar nu skytten, som ska ha försvunnit från platsen till fots.

– Det är ett mycket grovt brott så vi lägger stora resurser på detta, säger polisens presstalesperson Fredrik Kliman.

Polisen i Södermanland tog klockan 20.19 emot samtal via SOS om en skottlossning i närheten av Östra skolan i Katrineholm. En man hittades liggande på marken med livshotande skador. Förbipasserande gav första hjälpen.

När polisen anlände till platsen sex minuter påbörjades hjärt- och lungräddning. Mannen, som är i 35-årsåldern, fördes till sjukhus.

– Vad vi tidigt fick veta är att man hört skott och sett en man ligga på marken. Jag kan inte gå in på exakt var på kroppen och med hur många skott mannen träffades, säger Fredrik Kliman, Södermanlandspolisens presstalesperson.

Klockan 23.24 kom beskedet från polisen, att mannen avlidit av sina skottskador. Brottsrubriceringen ändrades därmed till mord.

De anhöriga till mannen, som är tvåbarnspappa enligt Aftonbladet, är underrättade.

"Blev förstås jätterädda"

Enligt lokala Katrineholms-Kuriren är mannen känd av polisen – men inte för någon grövre brottslighet.

Tidningen har varit i kontakt med en kvinna vars systerdotter bor med sin familj i ett hus i närheten av brottsplatsen. Hon ska ha varit hemma med sin make och deras barn, när de plötsligt hörde hur fem skott avlossades.

– Det var förbipasserade som började göra första hjälpen på mannen direkt. Min systerdotter och hennes man blev förstås jätterädda och är skärrade nu, berättar hon.

Ett flertal polispatruller har arbetat med att försöka lokalisera den misstänkte skytten. Även hundpatruller ingår i jakten. Polisen har i nuläget inga uppgifter om att det ska röra sig om fler än en gärningsman:

Polisen: "Ett mycket grovt brott"

– Det är ett mycket grovt brott så vi lägger stora resurser på detta, säger Fredrik Kliman.

Avspärrningar har upprättats på brottsplatsen och polisens tekniker ska genomföra undersökningar. Polisen genomför också förhör med personer som kan ha gjort intressanta iakttagelser i området.

– Vi arbetar med den tekniska undersökningen och försöker lokalisera eventuella vittnen, säger Fredrik Kliman.

Det är oklart hur många skott som avlossades.

– Vi har in fått olika uppgifter av vittnen på hur många skott som ska ha avlossats så jag kan inte kommentera det, säger Fredrik Kliman.

Ingen gripen

Enligt Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland, är ingen vare sig gripen eller anhållen i sin frånvaro som misstänkt.

– Inte mig veterligen. Jag hoppas att krim sätter tänderna i det här ordenligt när de kommer nu på morgonen.

Har man säkrat några bra spår?

– Man har haft en teknisk undersökning under natten, men vad den har gett? Ingen aning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag