Man i Polen förhörd om bomb

Publicerad
Uppdaterad
Polska medier kom under måndagen med uppgifter om att en polsk man gripits misstänkt för inblandning i terrordådet i Oslo.
Senare skulle det visa sig att mannen inte gripits - utan förhörts. Mannen ska ha sålt lagliga kemikalier till Anders Behring Brevik.
- Mannen har inte sysslat med något illegalt, säger Arkadius Golka, journalist på Gazeta Wroclawska.
Uppgifterna om att en man gripits i samhället Wroclaw kom från polska medier och spreds snabbt. Mannen skulle ha gripits under söndagen misstänkt för inblandning i bombdådet i Oslo.
Men under måndagseftermiddagen kom nya uppgifter från polisen i Polen. Mannen hade inte alls gripits.
– Polisen har haft en presskonferens där man berättat att mannen inte har sysslat med något illegalt. Han har handlat med kemikalier, säger Arkadius Golka, journalist på Gazeta Wroclawska.

Hörd upplysningsvis

Polisen har bekräftat att mannen hämtats in för förhör, men att han sedan släppts. Han har inte delgivits några brottsmisstankar.
Mannens företag, som säljer kemikalier på internet, omnämns i det manifest Anders Behring Breivik spridit på internet. Breivik uppger att han beställt två bombkomponenter från företaget. Dels Nitrit, som också används som konserveringsmedel i kött, dels aluminiumpulver.
Nitritet skulle enligt Breivik användas för den primära sprängladdningen. Aluminiumpulvret för att förstärka sprängeffekten. Båda uppges vara lagliga att sälja.
Trots det skriver Breivik att han varit orolig för att tullen skulle få upp ögonen för försändelserna från Polen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag