Man i Mellansverige gripen för folkmord

Publicerad

En 59-årig man från Mellansverige har gripits misstänkt för delaktighet i folkmordet i Rwanda.

Mannen anhölls i sin frånvaro tidigare i veckan och greps i morse av svensk polis.

Han sitter nu anhållen.

– Det har pågått en utredning en längre tid mot den här mannen, säger åklagare Tora Holst som är förundersökningsledare i fallet till Expressen.se.

Mannen tros ha varit delaktig i folkmordet i Rwanda mellan den 18 april 1994 till den 18 juli samma år.

Han är folkbokförd i Mellansverige och greps under tisdagsmorgonen.

Utredningen handläggs av polisens krigsbrottsgrupp som är mycket angelägna om att mannen så snart som möjligt får träffa sin försvarare eftersom man räknar med att förhören med honom kan bli långvariga.

Åklagaren bekräftar

Chefsåklagare Tora Holst vid internationella åklagarkammaren bekräftar gripandet för Expressen och säger att hon antagligen kommer att begära mannen häktad senare i veckan.

– Jag kan inte kommentera utredningen mycket närmare, säger hon.

Enligt mannens advokat Hanna Lindblom har han förhörts under eftermiddagen.

– Han är vid gott mod och förnekar brott. Det här ärendet är känsligt på olika sätt, så jag kan inte säga så mycket om det, säger hon.

Än så länge ska utredarna inte ha presenterat något konkret material mot mannen enligt Hanna Lindblom.

Vilken roll mannen ska ha spelat i folkmordet i Rwanda - som kostade 800 000 människor livet, framför allt folkgruppen tutsier - vill varken åklagaren eller advokaten kommentera.

"Pågått utredning en längre tid"

Men som brottstid anges samma tidsperiod som massakern i Rwanda varade.

– Det har pågått en utredning en längre tid mot den här mannen, säger Tora Holst.

De uppgifterna styrks av ett dokument från Justitiedepartementet som Expressen.se tagit del av.

I en begäran från början av april ansökte chefsåklagare Tora Holst till regeringen om att Stockholms tingsrätt skulle betraktas som behörig domstol i fallet, vilket justitieminister Beatrice Ask godkände med handskriven signatur.

Enligt Tora Holst är gripandet det andra i sitt slag.

I somras avgjordes målet mot den 54-årige svensken Stanislas Mbaneande, som ska ha varit en lokal ledare för mördargäng i västra Rwanda.

Kom till Sverige 2002

Den misstänkte mannen är tidigare ostraffad och han kom till Sverige 2002 från Centralafrikanska republiken.

Han har bott på några mindre orter innan han slog sig ner med sin familj i Mellansverige.

Enligt folkbokföringen är mannen född i Rwanda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag