Hemma hos mannen hittades fyra mobiltelefoner och flera kontantkort. På tre av dem fann polisens tekniker appar, eller spår av tidigare installerade appar, byggda för automatisk återuppringning. Foto: ROBBAN ANDERSSONHemma hos mannen hittades fyra mobiltelefoner och flera kontantkort. På tre av dem fann polisens tekniker appar, eller spår av tidigare installerade appar, byggda för automatisk återuppringning. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Hemma hos mannen hittades fyra mobiltelefoner och flera kontantkort. På tre av dem fann polisens tekniker appar, eller spår av tidigare installerade appar, byggda för automatisk återuppringning.  Foto: ROBBAN ANDERSSON
SOS Alarm, som har ansvaret för 112, skriver att attacken ”framkallat fara för människors liv eller för egendom genom att störa larmnumret”. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNSOS Alarm, som har ansvaret för 112, skriver att attacken ”framkallat fara för människors liv eller för egendom genom att störa larmnumret”. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SOS Alarm, som har ansvaret för 112, skriver att attacken ”framkallat fara för människors liv eller för egendom genom att störa larmnumret”. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Man i attack mot myndigheter – ringde dem 20 000 gånger

Publicerad

Några billiga mobiler med enkla appar.

Det räckte för att en man kunde överbelasta växlar hos SOS Alarm, ett stort sjukhus och polisen.

Under tisdagen avslutas rättegången mot den 36-årige man som misstänks för sabotaget, skriver DN.

Totalt ringde han över 20 000 samtal.

Mannen misstänks för att under kort tid ha ringt över 20 000 samtal till flera viktiga samhällsinstitutioner, som polisens växelnummer, larmnumret 112, Södersjukhuset i Stockholm, vårdcentraler och en kommun. 

När samtalen pågick som mest dröjde det inte ens 30 sekunder mellan dem.

Samtalen orsakade stora problem – något flera av myndigheterna senare redovisat.

Bland annat skriver SOS Alarm, som har ansvaret för 112, att attacken ”framkallat fara för människors liv eller för egendom genom att störa larmnumret”.

Kontakt med myndigheter

Den åtalade mannen misstänks för att ha inlett telefonterrorn efter att ha haft kontakt med myndigheterna i olika ärenden.

– Min uppfattning är att han vill hämnas på dem, eller straffa dem, säger kammaråklagare Per Bergmark till DN.

I förhör har en företrädare för polisen sagt att händelsen haft ”väldigt negativ påverkan på verksamheten”.

Södersjukhuset i Stockholm har en liknande uppfattning. Sjukhusets växel ringdes upp 300 gånger i timmen, av anmälan framgår att det ”börjar bli ohållbart för Södersjukhuset att ta emot dessa samtal”.

LÄS MER: Kaoset visade brister i vår infrastruktur

Inga stora resurser

DN har gått igenom den tekniska kartläggningen av mannens utrustning. 

I kartläggningen framgår att sabotaget inte har krävt stora resurser eller tekniskt avancerad utrustning.

Hemma hos mannen hittades fyra mobiltelefoner och flera kontantkort. På tre av dem fann polisens tekniker appar, eller spår av tidigare installerade appar, byggda för automatisk återuppringning. 

Åklagaren pläderar för att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Hans advokat, Mattias Flodén, förklarar för DN att mannen förnekar brott.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag