Man i 50-årsåldern fängslad i Libanon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska UD bekräftar att en svensk man sedan i går är frihetsberövad i Libanon.
Foto: Anna Hållams

Svenska UD bekräftar att en svensk man sedan i går är frihetsberövad i Libanon.

Dottern berättar för Expressen om hur hennes pappa greps i passkontrollen i Beirut när föräldrarna skulle gå på en begravning.

– Han är misstänkt för inblandning i en operation mot militären. Min pappa är oskyldig till det här, det är helt befängt, säger hon till Expressen.

Informationen är knapphändig och hon blir märkbart bedrövad när hon berättar om anklagelserna.

Den svenske mannnen i 50-årsåldern är misstänkt för inblandning i en operation mot militären. Dottern till den misstänkte mannen vädjar nu om hjälp.

– De säger att han varit efterlyst sedan 2010. Hans namn stämmer. Men personnumret är ett helt annat, säger hon till Expressen.

Från Sverige gör de nu allt de kan för att ta reda på information om vad har hänt med deras pappa.

Men det är inte lätt. Myndigheterna i Libanon har nätt och jämt velat ge information om vad pappan är misstänkt för – och av svenska UD lämnar råden mycket i övrigt att önska.

– Vi kontaktade UD direkt. De säger att de inte kan göra något om han har gjort ett brott i Libanon. De säger att allt de kan bistå med är medling, säger hon till Expressen.

"Anlita en advokat"

När de – efter många försök – fick kontakt med svenska konsulatet i Beirut var hjälpen inte speciellt omfattande: "Anlita en advokat", var rådet, enligt dottern.

Svenska UD kan på tisdagskvällen bekräfta att en svensk man i 50-årsåldern sitter frihetsberövad, men har i övrigt knapphändig information om ärendet.

– Konsulatet i Beirut följer ärendet och försöker få till ett möte med mannen, i övrigt vet jag inget mer just nu, säger Erik Wirkensjö, vid UD:s pressjour.

Och nu är familjen hemma i Sverige mycket orolig för de allvarliga anklagelserna som riktats mot honom och hans hälsa.

– Min pappa är diabetiker, har haft en stroke och har ett svagt hjärta. Han är oskyldig till det här. Det är helt befängt, säger hon till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.