Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Män i 35-årsåldern inte trevliga att jobba med”

Anna Maria Corazza Bildt och Ulrica Schenström.Montage: OLLE SPORRONG/ANNA-KARIN NILSSON

Ett gubbvälde som förminskar, förödmjukar och förtalar starka kvinnor, hävdade Anna Maria Corazza Bildt i sin svidande kritik av det egna partiet. 

Nu får den petade EU-parlamentarikern stöd av Ulrica Schenström, debattör och avgående ordförande för Moderaternas kvinnoförbund.

– Män i 35 årsåldern är inte trevliga människor att jobba med. Men andra kvinnor är förfärliga, konstaterar Ulrica Schenström i nya avsnittet av Politikpodden med Malin Roos. 

Moderaternas tidigare pressekreterare Ulrica Schenström som också var statssekreterare åt Fredrik Reinfeldt, gästar tillsammans med författaren och politikreportern Torbjörn Nilsson veckans avsnitt av Politikpodden - där man både utvärderade Liberalernas krissiffra i Demoskops väljarbarometer inför EU-valet och högerpolitikers hets mot den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. 

Men det blev också en intensiv diskussion om det påstådda ”gubbväldet” inom Moderaterna som framfördes av Anna Maria Corazza Bildt i en intervju med Expressens Karolina Skoglund. 

”Moderaterna har varit min största besvikelse”, hävdade Anna Maria Corazza Bildt som petades från partiets EU-lista. Foto: OLLE SPORRONG

”En annan form av Metoo”

”Det finns fantastiska, starka kvinnor inom Moderaterna men ingen kultur som lyfter fram starka kvinnor i partiet. Din plats är beroende av män som är runt omkring, hävdade Corazza Bildt som petades på partiets listor inför den stundade EU-valet, och: 

”Det handlar om en annan form av Metoo som kanske är mindre synlig. Om härskartekniker, förminskning, förödmjukning och förtal”. 

I Politikpodden berättar Ulrica Schenström att hon ställde sig upp och höll ett brandtal för Anna Maria Corazza Bildt på nomineringsstämman. 

– Tar man plats och säger vad man tycker blir folk rädda och nervösa. Då ska man ofta bort. Det tror jag är väldigt svenskt. I andra länder i Europa brukar det snarare känneteckna en ledare som man vill följa, säger Schenström och talar om ett glasgolv snarare än om ett glastak, som krossas av bestämda, hårda steg på stilettklackar. 

Ulrica Schenström lämnar sin ordförandepost i Moderaternas kvinnoförbund för att fokusera på sitt företag och rollen som politisk kommentator. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Inget systerskap i M

Programledaren Malin Roos frågar om Schenström som själv lyckades jobba sig upp i toppen och under en period var Sveriges mäktigaste politiska tjänsteman, också upplevde att hon var extra utsatt som kvinna i partiet. 

– Absolut! Män i 35 årsåldern är inte trevliga människor om man jobbar tillsammans med dem. Gubbar är supertrevliga, farbröder som inte håller på och gör karriär. Men andra kvinnor är förfärliga, säger Schenström. 

– Det får man inte säga om man är kvinna men faktum är att jag har upplevt mer problem med kvinnor. 

Politikreportern Torbjörn Nilsson konstaterar i podcasten att Moderaterna har ett jämställdhetsdilemma:

– Det blir förstås klurigare när man är i ett parti där många under en lång tid har tagit viktigt ställning i att inte kalla sig för feminist.