Personal på Arlanda flygplats hittade under förmiddagen en man i en fraktcontainer. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Lisa MattissonPersonal på Arlanda flygplats hittade under förmiddagen en man i en fraktcontainer. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Lisa Mattisson

Personal på Arlanda flygplats hittade under förmiddagen en man i en fraktcontainer. Bilden är från ett annat tillfälle.

 Foto: Lisa Mattisson
Planet kom från Addis Abeba i Etiopien.Planet kom från Addis Abeba i Etiopien.

Planet kom från Addis Abeba  i Etiopien.

Man hittad i container på flygplan på Arlanda

Publicerad

Personal på Arlandas flygplats gjorde en mycket märklig upptäckt på måndagseftermiddagen.

På ett av flygplanen hittades en levande man i en fraktcontainer. Planet kom från Etiopien och mannen har nu sökt asyl.

– Han har varit i en tryckutjämnad container, så det är därför han har överlevt, säger Carina Skagerlind, presstalesperson Stockholmspolisen.

Personal på Arlandas flygplats hittade under förmiddagen en man i en fraktcontainer – på ett flygplan som kommit från Etiopien. Mannen lever och har nu sökt asyl i Sverige, rapporterar polisen. Han ska vara född 1988.

– Han var medtagen när personalen hittade honom, men mår nu bättre, säger Carina Skagerlind, presstalesperson Stockholmspolisen.

Planet lyfte 01.10 (lokal tid) från Addis Abeba, mellanlandade i Wien, innan det nådde sin slutdestination Arlanda, Stockholm klockan 09.35. Total restid blir därmed 10 timmar och 25 minuter.

– Det är inte särskilt vanligt det här. Han har varit i en tryckutjämnad container, så det är därför han har överlevt. Någon vet väl att den här containern fungerade att vara i, säger Carina Skagerlind.

Mannen ska ha hittats av personalen strax efter landning. Vad som fraktades i containern och hur stor den är är fortfarande okänt.

Förundersökning inledd

I augusti 2015 inträffade en liknande incident med en man från Etiopien. En 24-årig man flög då bland väskor i en container.

Mannen förklarade senare att han var anställd på flygplatsen i Addis Abeba och kunde därför smyga sig in i bagageutrymmet.

– Det är väldigt ovanligt att man utsätter sig för den risken. Jag känner enbart till de här två händelserna, säger Johan Live, pressansvarig på Swedavia.

En förundersökning om misstänkt människosmuggling är inledd.

Etiopien är ett land sargat av krig, och en diktatur som ständigt kränker mänskliga rättigheter. I Sverige blev landet mycket uppmärksammat när journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades.

Ungefär en procent av de asylsökande i Sverige 2015 var etiopier. Hittills i år har hälften av de asylprövningar som gjorts för etiopiska medborgare beviljats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag