Man hittad död utomhus i Luleå

Publicerad

Den 25-årige studentens rumskamrater larmade om att han var försvunnen.

Nu har han hittats död i ett område nära universitetet - och polisen misstänker mord.

– Han hittades utomhus i anslutning till det område vi har sökt av, säger Kristina Lantto vid polisen i Norrbotten.

När privatpersonen var ute och promenerade på Porsön i Luleå vid 13-tiden på lördagen fick personen plötsligt syn på en död kropp.

Polisen larmades till platsen - och de har nu konstaterat att det är den 25-årige student som varit försvunnen sedan i måndags som hittats död.

Händelsen har rubricerats som mord, men polisen är mycket förtegen om hur studenten avlidit.

– Som det är nu jobbar vi helt öppet och tittar på alla möjligheter. Den rättsmedicinska undersökningen kommer vara viktig för att fastställa dödsorsak, säger Kristina Lantto.

Hon vill inte uppge om 25-åringen hade några skador på kroppen när han hittades, eller om polisen beslagtagit något annat föremål på den misstänkta brottsplatsen.

Pågår det en aktiv mördarjakt nu?

– Nej, vi jagar inte någon gärningsman. Vi kommer hålla förhör med personer som på olika sätt kan veta vad som hänt.

Telefonen spårad

Den 25-årige studenten anmäldes försvunnen i torsdags efter att hans rumskamrater blev oroliga då de inte sett sin vän sedan i måndags.

I fredags inledde polisen ett intensivt sökpådrag - där både helikopter och hundar deltog - i ett område mellan Gammelstad-Rutvik och Björsbyn med omnejd på Porsön. Samtidigt lyckades de pejla 25-åringens mobiltelefon till en mast mellan Gammelstad och Rutvik.

Den sista signalen fångades i tisdags kväll, därefter har telefonen varit avstängd skriver NSD.

Sent i fredags eftermiddag beslöt polisen att avbryta sökarbetet.

– Vi hade sökt av det område som bedömdes aktuellt och efter samtal med anhöriga gjorde vi den samlade bedömningen att avbryta, säger Kristina Lantto.

25-åringen hittades död strax utanför sökområdet.

– Han hittades i ett område som angränsade till sökområdet, säger Kristina Lantto.

Dödsfallet har orsakat förstämning på Luleå tekniska universitet där mannen studerade. Universitetsledningen har nu beslutat att kalla in en krisgrupp.

– Det som hänt är otroligt tråkigt och tragiskt, säger rektor Johan Sterte.

Studentens anhöriga är underrättade om dödsfallet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag