Man hittad död efter att ha utvisats från Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En 20-årig man utvisades från Sverige till Afghanistan. Bara några timmar efter att han hade landat hittades han död.
Foto: Privat
20-åringen berättade för Migrationsverket att han behövde skydd eftersom han och hans familj var hotade av talibaner, och påstod också att en släkting mördats av talibaner. Migrationsverket sa dock nej – och Migrationsdomstolen avslog mannens överklagande.
Foto: Privat

Den unge mannen, 20, utvisades från Sverige till Afghanistan.

Men bara några timmar efter att han hade landat hittades han död.

Polisen i Kabul känner till hans död men misstänker inget brott. De har inte heller fått in någon anmälan om brott i samband med hans död.

Som så många andra afghanska asylsökande tillhörde den unge mannen folkgruppen hazarer och var uppväxt i Iran.

Han anlände till Sverige i den stora flyktingvågen 2015.

Den 1 december samma år sökte han asyl – men fick avslag i juni året därpå.

20-åringen berättade för Migrationsverket att han behövde skydd eftersom han och hans familj var hotade av talibaner, och påstod också att en släkting mördats av talibaner.

Migrationsverket sa dock nej – och Migrationsdomstolen avslog mannens överklagande. Domstolen konstaterade att det allmänna säkerhetsläget i Afghanistan inte är så dåligt att det ger skyddsskäl. Inte heller är situationen för folkgruppen hazarer sådan att den berättigar internationellt skydd.

Domstolen ansåg inte heller att något i den unge mannens uppgifter pekade på att han själv var utsatt för hot från talibaner.

Advokaten: Polisen glömde meddela

Mannen bodde en stund i Enköping. Efter att han tillbringat knappt två år i Sverige beslutade dock polisen, i augusti i fjol, om förvar – och 20-åringen placerades i Märsta i väntan på verkställningen av utvisningen.

Utvisningen verkställdes i januari i år.

Den 10 januari sattes han på ett plan till Kabul, Afghanistan. Kort efter att 20-åringen landat hittades han död, enligt uppgifter från mannens bror. 

Kriminalpolisen i det trettonde polisdistriktet i Kabul känner till hans död men misstänker inget brott. De har inte heller fått in någon anmälan om brott i samband med hans död.

Advokaten Viktor Banke kommenterar fallet på Twitter:

"Fram till idag trodde jag att min klient, ung afghan, satt i förvar i Märsta. Fin kille. Vi gillade varann.

Imorse läste jag att han dött i Kabul. 

Mailade polisen som glömt att meddela att han utvisats. Fick sedan se bilder på hans döda kropp.

Han var ju inte alls i Märsta."

https://twitter.com/ViktorBanke/status/967022798416809985

Han fortsätter i en ny tweet:

"Jag hoppas att jag har fel, men skulle inte skriva detta om jag inte sett bilder på vad som ser precis ut som hans döda kropp".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.