Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man har tagit körkort med 40-tal identiteter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En man i Borlänge har tagit körkort med minst 40 olika identiteter.
Foto: Suvad Mrkonjic
Mannen tros köra både buss och taxi i Borlänge helt obehindrat. Arkivbild.
Foto: Elmida Magnesjö
I augusti kom han in till en körskola i Borlänge för att göra ett prov för taxikompetens – samtidigt bokades ett likadant test i Gävle.
Foto: Jacek Nowak

Busschauffören i Borlänge kan ha tagit körkort med 40 olika identiteter.

Nu utreder flera myndigheter bluffaren och vad han gör med körkorten.

– Det kan ju vara att han säljer dem vidare, säger Karl-Erik Andersson, ansvarig för förarprov på Trafikverket.

Minst två identiteter – och ett 40-tal körkort.

Så sammanfattas polisens, Trafikverkets och Transportstyrelsens misstankar mot en man som kör taxi och buss i Borlänge.

Det hela började för några månader sen när Trafikverket fick in ett anonymt tips om en person som det var "något konstigt" med. Han dök ständigt upp för att ta körkort på olika körskolor och Trafikverket började hålla koll på honom i sitt bokningssystem.

I augusti kom han in till en körskola i Borlänge för att göra ett prov för taxikompetens – samtidigt bokades ett likadant test i Gävle. Även det testet, som skulle genomföras veckan därpå, bokades av ett personnummer som Trafikverket höll koll på.

Invandrat två gångar

– Vi skickade en person som kände igen honom efter att han varit hos oss, han är välkänd hos oss och har gjort ett 40-tal prov. Jag hade en magkänsla om att det var samma person. Och det var det. Då uppträdde han i en annan identitet, säger Karl-Erik Andersson, ansvarig för förarprov på Trafikverket.

Polis tillkallades, mannen anmäldes och satt i häkte i två dygn. Enligt lokaltidningen Dala-Demokraten, som var först att berätta om mannen, har bluffaren invandrat till Sverige två gånger med olika identiteter: En född 1991, den andra född 1987.

Men de två avslöjade identiteterna tros inte vara alla.

"Sälja körkort med kompetens"

Både Transportstyrelsen och Trafikverket misstänker att mannen är en så kallad "proffsuppkörare", som kör upp med andras personuppgifter och sen säljer körkorten.

– Han kan sälja körkort med taxi- och busskompetens och så till andra, jag vet inte, säger Karl-Erik Andersson.

För Dala-Demokraten utvecklar Transportstyrelsen misstankarna.

– Det finns folk som åker runt och kör upp i andras namn. Sen hamnar deras bild på körkorten med då förlustanmäler den som kortet ska gälla och skickar sen in en ansökan om nytt med sin egen bild, säger utredaren Pierre Grönqvist till tidningen.

"Problem att utreda"

Från polisens sida har utredningen dock inte kommit någon vart och den misstänkte bluffchauffören tros köra både taxi och buss i Borlänge ohindrat.

Men från och med i dag, onsdag, har Borlängepolisen lämnat över utredningen till polisens bedrägerirotel.

– Vi har problem med att utreda, men vi har fått in en anmälan om att han ska ha kört upp med flera olika identiteter, hur många det är kan jag inte säga, säger Jan Barck vid Borlängepolisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.