Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man har inte tagit tag i de största problemen”

Hård kritik från flera håll mot regeringens budget.
Finansministern Magdalena Andersson.
Moderaternas ekonomiskpolitikiske talesperson Elisabeth Svantesson.
SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet.

Oppositionen är inte imponerad över regeringens vårbudget.

– Den får icke godkänt, säger Moderaternas ekonomiskpolitikiske talesperson Elisabeth Svantesson till Expressen.

Och hon får medhåll från SD:s Oscar Sjöstedt.

– Kanske inte primärt på det som ingår utan på grund av det som jag saknar, säger han.

”Jobben, jobben, jobben” var ett mantra som Magdalena Andersson återupprepade när hon under torsdagen presenterade regeringens vårbudget – med satsningar på 45 miljarder kronor.

Men enligt Elisabeth Svantesson är regeringen för nöjda med sin egen insats under pandemin och inte levererat svar på hur långtidsarbetslösheten ska minska.

– Man har inte tagit tag i de största problem som Sverige har. Nämligen att pressa tillbaka arbetslösheten, vi är bland de sämsta i EU, säger hon.

Åtgärder mot långtidsarbetslösheten är något som även Kristdemokraterna efterfrågar.

– Det finns ingen plan från regeringen för att ta i tag i de långsiktiga stora problemen i Sverige. Långtidsarbetslösen riskerar att utvecklas till en mycket stor kris. Vården, där vi hade långa köer innan pandemin, har byggt upp en stor vårdskuld, säger KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

”Inte en krona till polisen”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tycker att regeringen tagit fram en budget som accepterar massarbetslöshet.

– I den här budgeten ser vi att det finns mycket tillfälliga medel nu, som går till kommuner och regioner. Samtidigt så ser vi i prognosen att de pengar som ska satsas på välfärden minskar över tid, så det blir ytterligare åtstramningar framöver. Trots alla de problem och brister som vi har sett under pandemin, säger hon.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt är kritiskt till avsaknaden av satsningar på rättsväsendet.

– Inte en krona till polisen och resten av rättsväsendet. Här satsar man ungefär lika mycket på det internationella biståndet som på hela rättsväsendet samlat och jag köper inte den prioriteringen överhuvudtaget, säger han.

Saknar språkkrav

Centerpartiet och Liberalerna har varit med under budgetförhandlingarna – och båda partierna var förhållandevis nöjda med utfallet.

– De här stöden som vi nu förlänger till företagen är otroligt viktiga för att behålla jobben och rädda företagen. Så att vi kommer ut ur krisen starkare.

Liberalernas Mats Persson var nöjd över att budgeten innehöll åtgärder riktade mot skolan, men han saknar ett tydligare språkkrav för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är för många i Sverige som inte kan svenska språket och det märker vi också när vi ser arbetslösheten växa, säger han. 

Magdalena Anderssons svar på budgetkritiken

”Större krispaket än någon annan regering någonsin gjort”.

Liberalerna nöjda med satsningen på skolan

Liberalernas Mats Persson om vårbudgeten.

Vårbudgeten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.