Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man har gripits för övergrepp mot barn

Polisen har i dag gripit en man i 30-årsåldern som misstänks för grova sexuella övergrepp på barn.

Flickor över hela landet är drabbade och polisen misstänker att det bara är toppen av ett isberg.

– Vi förväntar oss många fler anmälningar. Erfarenhetsmässigt brukar de här utredningarna växa otroligt mycket, säger Jörgen Lindeberg på rikskriminalpolisen.

Gripandet rapporterades först av SVT Nyheter.

Mannen i 30-årsåldern ska via utpressning ha tvingat tjejer att visa upp sig på bilder och webbkamera. Nu misstänks han för grova sexuella övergrepp på barn och grovt sexuellt tvång.

– I nuläget handlar det om 15 polisanmälningar från flickor i åldrarna 14 till 17. Men det finns uppgifter som tyder på att det även handlar om yngre flickor, säger Jörgen Lindeberg till Expressen.se.

Är känd sedan tidigare

Mannen greps vid lunchtid på onsdagen av Rikskriminalpolisen i Husby i Stockholm. Vid gripandet utfördes en husrannsakan och bland annat beslagtogs mannens dator.

– Vi har säkrat både analog och digital bevisning. Men vi har även väldigt bra bevisning mot mannen sedan tidigare, säger Jörgen Lindeberg.

Han menar att polisen ofta känner till den här typen av män men att de inte kan ingripa om inte folk anmäler brotten.

– Vi bedriver i dag en kartläggning av män som söker upp unga flickor och den här mannen är känd sedan tidigare, säger han.

Velat ta sina liv

De första anmälningarna mot mannens chatt-identitet gjordes i våras. Sedan dess har det handlat om att koppla ihop anmälningarna från olika polisdistrikt mot mannen.

Polisen vet ännu inte om det förekommit fysiska övergrepp. Men enligt Jörgen Lindeberg är det tyvärr vanligt i sådana här fall.

Han vill nu starkt uppmana barn och vuxna att göra polisanmälningar så att polisen har möjlighet att ingripa innan det är för sent.

– Många av de här tjejerna mår mycket dåligt och flera har uttalat att de funderat på att ta sina liv. Tack och lov har vi den här gången lyckats att stoppa det innan det händer, säger Jörgen Lindeberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!